Kentlerde Geri Dönüşüm Fikrini Benimseyen Yılbaşı Ağaçları

Tasarım ofisi Hello Wood, Budapeşte, Londra ve Manchester'da yılbaşı ağacını farklı bakış açılarıyla yeniden yorumladı.

Londra’da Granary Square’e yerleştirilen tasarım, kızakların üst üste dizilmesiyle oluşturuldu. Enstalasyonda, yıllardır Noel zamanında Londra kasabalarında kızakla kaymayı imkansız hale getiren iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekiliyor. Hello Wood bu projede ağaçta ses ve ışık gösterisi için aydınlatma tasarımcıları Creatmosphere ile çalışmış. Renk hareketinin ve müziğin değişimi ile dört mevsim resmedilmeye çalışılmış.

Tasarım Noel’den sonra parçalarına ayrılarak, ortaya çıkan 100 adet kızak çevredeki okullara dağıtılacak. Hello Wood’un kurucularından mimar Andras Huszar, “Sadece görsel olarak cazibesi ile değil temel elemanları birçok çocuk tarafından kullanılabilecek geçici bir enstalasyon yapmak istedik.” şeklinde açıklıyor projenin çok yönlü yapısını.

Manchester’da yaratılan yılbaşı ağacı, kentte gönüllülerin desteğiyle oluşturulacak bir ortak mekan çalışması olan Pilcrow Project için tasarlandı. % 100 geri dönüşümlü yapı malzemeleriyle inşa edilen enstalasyon, parçalandığında Pilcrow Pub mekanının döşemeleri, mobilyalarının oluşturulması için yeniden kullanılabilecek.

Gelecekteki kullanımı için çeşitli potansiyeller barındırmayı amaçlayan tasarım, çam ve meşe odunu ile oluşturulan taban üzerinde spiral form verilen çeşitli boyutlardaki ağaç dallarının yerleştirilmesiyle ortaya çıkarıldı.

Budapeşte’de tasarlanan ağaç enstalasyonu ise Macar kiliseleri arası yardım desteğiyle oluşturulmuş. “Bağış ağacı” adı verilen tasarım 16 metre yüksekliğinde ve 10.000 parça odundan yaratıldı. Geçici enstalasyon, içine girilebilecek bir yapı gibi tasarlanmış, daire şeklindeki pencereleri ise klasik Noel ağacı süslerine benziyor. Enstalasyon daha sonra parçalanarak ailelere odun bağışı olarak değerlendirilecek.

Tasarımcılar, mimarlığın son yıllarda değişen rolünü ele alarak, artık mimarlığın sadece %1’lik ayrıcalıklı kesime hitap etmediğini belirtip projenin sosyal sorumluluğu benimseyen mimarlığı simgelediğini ifade ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın