Kentler Yaşayan Birer Deniz Mercanı mıdır?

Kentlerin ulaşım ağlarını şematize ederken ne gibi imgeler kullanırsınız? Veri görselleştirme üzerine uzmanlaşan Craig Taylor’ın kullandığı yöntem biraz şaşırtıcı: Taylor, ulaşım ağlarını renkli deniz mercanları ile ilişkilendiriyor.

Kentler için ulaşım çözümleri üreten Ito World firmasından Craig Taylor, “Mercan Kentler” projesi ile trafik yoğunluğunun hesaba katılmadığı durumlarda kent merkezinden yola çıkıldığı zaman otuz dakika içerisinde erişilebilecek olan bölgenin ulaşım ağını görselleştiriyor. Bir dizi animasyondan oluşan ve tamamlanması altı ay süren projede, Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması’na göre dünyada en yaşanabilir kırk kentin ulaşım ağlarının rengarenk mercanlar ile şematize edildiğini görüyoruz.

Ağların yoğunluğunun bir şehirden diğerine nasıl değiştiğini görmek büyüleyici. New York ve Pekin gibi bazı kentler daha grid-vari yapıda iken, bazı kentler ise rasgele desenler sergiliyor.

Görsel üzerine tıklayarak şemaları detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Kentin ana arterlerini temsil eden ağlara bakınca Taylor’un, artık klasikleşmiş “kentlerin yaşayan birer organizma olduğu” benzetmesinden yola çıktığını söyleyebilmek mümkün. Bu ağlar sayesinde izleyiciler; şehirlerin coğrafi yapısı, büyüme şekli ve kent dokusu üzerine fikir sahibi olabiliyorlar. Ancak tercih edilen renklerin ardında herhangi bir anlam gizli değil, şemaların renk seçimlerinde tamamen estetik kaygılar üzerinden hareket edilmiş. Nüfus ve trafik yoğunluğu gibi parametrelerin yok sayılmış olması da çalışmada mekansal analizlerin öne çıktığının ve yüzde yüz bilimsel kullanılabilirliğe öncelik verilmediğinin bir kanıtı. 

Etiketler

Bir yanıt yazın