Kentin Sesiyle Renk Değiştiren Bir Cephe

Sao Paulo'da bir otel yapısında, ses yoğunluğu ve hava kalitesine göre farklı desenler oluşturan bir cephe tasarlandı.

Estudio Guto Requena, Sao Paulo’da 1970’lerde tasarlanan Hotel WZ Jardins binasının yenileme projesinde interaktif bir cephe tasarladı. Bir kentsel sanat çalışması olarak oluşturulan cephe gece-gündüz dikkat çekiyor.

Koyu mavi, açık mavi, gri ve altın rengi tonlarındaki metal plakalarla örgü formunda kaplanan cephe, parametrik bir yazılımla entegre edilerek binanın çevresindeki ses yoğunluğu ile farklılık gösteren dinamik bir desen oluşturuyor.

Yüksek derecedeki seslerde altın rengi, orta derecedeki seslerde koyu mavi, düşük derecedeki seslerde açık mavi, tamamen sessizliğin hakim olduğu anlarda ise gri paneller ortaya çıkıyor.

Gece ise metal cephe ışık desenleriyle renkleniyor. Cepheye yerleştirilen sensörler sayesinde bina, sesleri topluyor ve cephesine form ve hareket olarak yansıtıyor. Diğer sensörler ise hava kalitesini ölçerek renk çeşitliliği ortaya çıkarıyor. Halk katılımının sağlanması için geliştirilen bir mobil uygulama sayesinde ise herkes sesiyle veya parmak hareketleriyle cepheyi harekete geçirebiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın