Kent Yaşamına Uyum Sağlayan Otopark Cephesi

Ejler Bille Otoparkı için JAJA Architects tarafından tasarlanan tuğla cephe, kent merkezini işgal eden altyapı tesislerini modern kent yaşamına uyarlayan müdahalelere bir örnek.

Yalnızca cepheyi tasarlamak için görevlendirilen JAJA Architects ekibinin temel motivasyonu, yapıyı sadece işlevsel ihtiyaçları karşılayan bir birim olmaktan çıkarıp, kent sakinleri ve yapılı çevre için ilgi çekici bir yere dönüştürmekti.

Ekip, tuğlaları kullanarak parçalı bir desen oluşturdu ve boyutları değişkenlik gösteren metal yüzeyler ile cepheye hareket kattı. Cephenin üst kısmında, otopark yapısının büyüklüğü ile ilişkili olarak daha büyük ölçekli desenler tercih edildi. Cephenin cadde ile buluştuğu alt kısımda ise yamalı desenin ölçeği küçültüldü ve kent sakinleri için davetkar alanlar oluşturuldu.

Cephenin sunduğu estetik görünüm, inceleyen kişinin yapıya mesafesine göre değişiklik gösteriyor. Uzaktan bakıldığında büyük desenlerin hakim olduğu yapı, yakın mesafeden incelendiğinde daha karmaşık detaylar sunuyor.

 

Cephe ayrıca yapılı çevre ile doğanın etkileşime girdiği bir ortam da sunuyor. Zaman içerisinde cephenin metal yüzeylerini kaplayacak sarmaşıklar sayesinde sert cephe deseni ve organik yeşil doku arasında dikkat çekici bir kontrast elde edilmiş olacak.

Etiketler

Bir cevap yazın