“Kent Suçları” Belgelendi

"Kente Karşı İşlenen Suçlar" Fotoğraf Yarışması katılımcıları kentlerimizdeki dokuyu bozan, saygısız yapılar ve uygulamaları fotoğrafladı.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Fotopya’nın düzenlediği yarışma, Türkiye’nin en güncel sorunlarından biri olan planlı ve plansız yapılaşma üzerine gerçekleştirildi.

Yarışmanın konusu şöyle açıklanmıştı:

 “Kentlerimizdeki çarpık ve plansız yapılaşmalara son yıllarda bir yenisi eklendi: ‘Saygısız ve planlı yapılaşma’…

Özellikle kent silüetini tahrip eden ‘azman’ yapılar; tarihten gelen kimlikli peyzajları yok eden ‘şımarık’ binalar; korunması gerekli tarihi ve özgün dokuları delik deşik eden ‘otomobil sevdalısı yol ve kavşaklar’ gibi uygulamaların, örneğin geçmiş yıllardaki gecekondulardan ve kaçak yapılardan en önemli farkları ‘planlı’ olmaları…

“Çünkü yetkililer bu gibi ‘kente karşı suç’ niteliğindeki uygulamaları artık ‘planlayarak’ gerçekleştiriyorlar; aynı uygulamaların yatırımcıları da yine yetkililerden genellikle özel siyasi, ticari ya da başka tür yakınlıklarla alınmış ‘ayrıcalıklı izin’lerle amaçlarına ulaşıyorlar.”

Tüm katılımcıların fotoğraflarına buradan ulaşabilirsiniz.

Kazananların Listesi

1. Ödül: Garip Yörük – Giresun
2. Ödül: Erkan Kalenderli – İstanbul
3. Ödül: İzzet Uğur Ölmez – İstanbul
Jüri Özel Ödülü: Levent Bayraktar – İstanbul
Mansiyon:
Mustafa Gezer – Kocaeli
Hatice Karakan – İstanbul
H. Bahar Kaleli – İstanbul
Arzu İbranoğlu – Kocaeli
Şener Yılmaz Aslan – İstanbul
Murat İbranoğlu – Kocaeli

Etiketler

1 Yorum

  • oruc-kenan-yildirim says:

    Kocaeli ve İstanbul’daki kültürel yağmalama, yıkım ve yangınların yanı sıra doğal katliamları ya haberlerde, yada otoyoldan giderken gözümüzün önünde olduğu için görürüz ve duyarız. Ama Giresun’da çekilmiş olan fotoğraf beni gerçekten sarstı. Karadeniz gibi çevresi muhteşem olan bir bölgemizde böyle bir çevre kirliliği yaşanıyorsa, bu demektirki artık Türkiye’de doğal güzellik kalmamıştır 🙁

Bir yanıt yazın