Kent Parkında Henrik Ibsen’e Adanmış Kitaplık

Norveç’te Skien şehrindeki küçük bir kent parkında Kengo Kuma and Associates ve Mad Arkitekter iş birliğiyle tasarlanan Ibsen Kütüphanesi, Henrik Ibsen’in edebi eserlerinin sergileneceği bir kültür merkezi olacak.

Fotoğraflar: Mir

Bir kamusal alan olarak parkı koruyup halka tanıtmayı hedefleyen tasarım, parkın potansiyelini en üst düzeye çıkarıyor. Mevcut ağaçların etrafında kıvrılan kavisli formu, yeni açık hava amfi tiyatrosu ve çoklu erişim noktaları, binanın parkla bütünleşmesine imkân sağlıyor.

Sıcak ahşap dokunun hâkim olduğu doğal bir malzeme paletinin kullanımı, park ile olan bağlantıyı güçlendirerek kesintisiz bir dış ve iç mekân hissi sunuyor. Halihazırda sessiz ve gizli bir atmosfere sahip olan park yeni alanıyla bütünleşerek, iç mekândan parka doğru ziyaretçilerin akışı ile tamamen aktif hale geliyor.

Kütüphanenin parka doğru alçalan kıvrımlı ve kademeli çatısı dikkatleri üstüne çekiyor. Bu form, derin saçak olarak işlev görerek korunaklı alanlar yaratıyor. Çatıyı kaplamak için özel olarak tasarlanmış ahşap kiremitler, çevredeki ağaçların yaprak şekillerini yansıtıyor. Gündüzleri iç mekâna yansıttığı ışık efektleriyle ağaçların altında yürüme hissini çağrıştıran gözenekli kiremitler, geceleri parka yumuşak bir parıltı yayıyor.

Araştırma, okuma ve çalışmaya odaklı geleneksel kütüphane fikrinden ayrılan tasarım, özel ve günlük faaliyetleri projeye entegre ediyor. Sabit bölmelerden arındırılmış açık planlarda bölme elemanı olarak kitaplıklardan faydalanılıyor.

Zemin kat, parkla olan bağlantıları en üst düzeye çıkarmak için ahşap ve toprak tonlu sıva ile kaplı bir kafeye ve çocuk oyun alanına ev sahipliği yapıyor.

Basamak ve oturma alanına entegre kitap rafları ve eğimli zeminiyle göze çarpan yer altındaki mekanlar, yetişkinlere rahat ve toprakla iç içe bir atmosfer sunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın