Kent Karmaşasından Kaçmak İsteyen Aile İçin Ev

Kent Karmaşasından Kaçmak İsteyen Aile İçin Ev

Casa De Mi Luna, Çek Cumhuriyeti'nin Karlštejn kentinde yer alıyor. Bu ev, Prag'ın karmaşasından kaçmak isteyen Arjantinli-Çek bir aile için Studio Circle Growth tarafından tasarlandı.

Ev, aynı zamanda yerel yapı mirasını da korumayı amaçlayan Český kras doğa rezervinin kenarında yer aldığından görünümün yerel yönetmeliklere uygun olması gerekiyormuş. Bu nedenle ev yerel dile uyum sağlayacak şekilde tasarlanmış. Basit simetrik beşik çatı, kenarları yuvarlanmış saçaklar, “bobrovka” adı verilen geleneksel yuvarlak kil çatı kiremitleri, karışık kireç sıva ve karaçam kaplama cephe…

Öte yandan, iç mekan tasarım, tipik bir Çek evine göre daha açık ve oyuncu. Neredeyse tamamen açık olan zemin kat, ikinci katın sahanlığının iki katı yükseklikteki alana doğru kıvrılan bölümlü bir merdivenle belirleniyor.

Merdiven, zemin katı tanımlarken aynı zamanda aralarında nazik bir geçirgenlik oluşturuyor. İkinci katta yer alan karşılıklı iki simetrik oda doğu ve batı yönlü olup kemerli bir tavana sahip. İç mekanlarda ahşap ve toprak renkler hakim. Ek olarak geleneksel mavi, yeşil ve terakota renkli karo dokunuşları var. Malzeme seçimi için ana fikir, mümkün olduğu kadar çok yerel ve doğal malzeme kullanmak olmuş.

 

Ev, hızlıca monte edilen prefabrik saman ve ahşap paneller kullanılarak inşa edilmiş. Bunlar, iç mekanda dayanım ve nem düzenlemesi için üç santimetre kil sıva ile sıvanmış. Son katman iç tarafta hassas beyaz kil sıva, dış tarafta ise kireç sıvası ve karaçam kaplama ile kaplanmış.

Evin orta bölümünün tamamı açık olup, evin dikey olarak bağlandığı mekanın nefes almasına ve ışık almasına olanak sağlıyor. Böylece merdiven, yalnızca iki katı birbirine bağlamakla kalmayıp aynı zamanda zemin katını farklı, açık ve birbirine bağlı fonksiyonel bölgelere ayıran merkezi bir öğe haline geliyor.

Şömine, bölgenin tarihi kara fırınlarını anımsatan yeşil karo ile kaplanmış. Sıcaklığın evin her yerine eşit şekilde yayılması için oturma odası ve yemek odası arasına stratejik bir şekilde yerleştirilmiş. Şömine ayrıca, daha sonrasında kalorifer dairesinde büyük bir tankta depolanan suyu da ısıtıyor. Evdeki sıcaklık belirli bir seviyenin altına düştüğünde, ılık su, 3 cm kalınlığında kil sıva bulunan duvara dağıtılıyor. Kil sıva mükemmel bir termal kütle işlevi görüyor, ısıyı sanki bir fırın gibi depoluyor ve yavaş yavaş odalara salıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın