“Kent-İnsan İlişkisi İnsan Hakları ve Hukukla Olgunlaşır”

Felsefeci Betül Çotuksöken etik değerler ve kentin özneleri üzerine yaptığı konuşmada, insan hakları ve hukukun önemini vurguladı.

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD) tarafından Kalebodur’un katkılarıyla düzenlenen “Mimarlar Bu Ay Neyi Konuşuyor” adlı etkinliğin nisan ayı konuğu Prof. Betül Çotuksöken oldu. Çotuksöken “Kentin Özneleri ve Etik” başlıklı konuşmasında sağlıklı bir kent-insan ilişkisinin insan hakları ve hukukun işlemesiyle olgunlaşabileceğini vurguladı.

Betül Çotuksöken felsefe ve kentlilik arasındaki bağlantıyı şöyle irdeledi:
“Kent ortamında insan her şeyden önce, toplumsal-kamusal ilişkilerinde çeşitliliklerle karşılaşır. Söz konusu karşılamaların ve karşılaşmaların kendisine yönelmek, bunların işleyişini anlamaya çalışmak, günümüzde insan ve toplum bilimlerinin başlıca araştırma konusu olabileceği gibi, var olan her şeyi, her durumu kendi konusu kılma başarısı gösteren felsefenin de konusudur. Bu bağlamda felsefe, dünyayı kent ölçeğine taşıyarak, insanı da bu ölçekteki konumuyla dikkate alarak anlamaya çalışır. Felsefe ayrıca, kentte bir araya gelen, buluşan insanların buluşma ortamlarının özelliklerine de dikkati çeker”.

Prof. Çotuksöken ahlak ve etik, toplumsal-tarihsel-kültürel özne olarak “kentlilik”, özgürlük ve sorumluluk, akılla olan ilişkiler, topluluk-toplum-kamu ayrımı kavramlarını da irdelediği konuşmasının sonunda kentli insanın dünya, bilgi ilişkisini etik, insan hakları, hukuk bağlamında kurmasının öneminin altını çizdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın