Kent İmajı Çalışmalarında Yeni Bir Girişim: Urbangems

Cambridge Üniversitesi araştırmacıları Londra'da kent algısı çalışmasını hayata geçiriyor.

Urbangems, insanların yaşadıkları çevreye dair algılarını niceliksel veriye dönüştüren bir girişim. Projelerinde Londra’ya odaklanan ekip hangi mekanda mutlu, güvenli hissetiğiniz, hangi mekanı güzel, sakin bulduğunuz gibi verileri derleyerek bir kent algısı çalışması ortaya çıkarıyor.

Projenin web sitesinde kent sakinleri, farklı sorular üzerinden karşılaştırmalı iki imajı oylayabiliyor. Hangi mekanın daha güzel olduğu veya hangi mekanda daha güvenli hissedildiği gibi sorularla yayana getirilen iki mekan fotoğrafından birinin seçilmesi bekleniyor. İlerleyen zamanlarda kişilerin kendi fotoğraflarını da ekleyebildikleri interaktif bir ortama dönüşmesi beklenen bu çalışmanın geleceğin kentlerinin şekillenmesinde önemli bir ipucu olacağı ümit ediliyor.


Sitedeki oylamalara göre “güzel” olarak tanımlanan mekanlardan biri, Duke of York’s Headquarters

Mekan algısı ile sosyal mahrumiyet ilişkisini araştırmalarının odağına oturtan ekip, 1960’larda Kevin Lynch’in insanların mekan algısını anlamlandırdığı “Kent İmajı” başlıklı çalışmasını, 1982’de Wilson ve Kelling’in kentsel bozulmanın sosyal davranışlardaki olumsuz etkisini ortaya koydukları Kırık Camlar Teorisi gibi önemli çalışmaları örnek alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın