Kent, Deniz ve Kıyı Üçgeninde Yunan Arkeoloji Müzesi

Yunanistan'da var olan bir yapıyı arkeoloji müzesine dönüştürmeyi amaçlayan Yunan Arkeoloji Müzesi Yarışması'nı Tsabikos Petras Architectural Studio birincilik ödülünü kazandı.

Tsabikos Petras Architectural Studio önerisinde şehir, deniz ve kıyı ilişkisini irdelerken, kentin içerisinde yeşili davet ediyor. Tasarım şeması, müze ile meydan arasında bağlantıyı sağlayacak kuzey-güney ve doğu-batı eksenlerinde yaya yolları ile ikinci bir meydanı içeriyor.

Müze kentsel olandan doğal peyzaja bir geçiş niteliğinde. Şehir müzeyle çarpışıyor; şehre yakınlığı ve kıyı şeridi manzaralarıyla bir bağlantı kurarak denize kentsel bir güverte olarak ulaşıyor. Bu kent, kıyı ve deniz arasında kurulan bağlantı müze için kentsel bir giriş yaratıyor ve ziyaretçinin denizle bağlantısını güçlendiriyor.

Müzenin kendisi, hem arkeolojik sit alanını hem de yakınında bulunan tarihi kent duvarlarını kavramsal olarak betimliyor. Örneğin; kara ile deniz arasındaki surlar gibi sürekli sergi alanı duvarları da sergiyle etkinlikler arasında bir sınır oluşturuyor. Bu anlamda, müze kendi duvarları içindeki Peiraeus tarihsel varlığını arkeolojik alanla uyumlu olarak ziyaretçisine açıyor. Ayrıca, arkeoloji alanında eğitimi vurgulamak için alana yakından bakmayı sağlayan pencerelerin bulunduğu bir ek rota da sağlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın