Kengo Kuma’nın Tasarladığı Bitkilerle Kaplı Park Habitat’ın Temeli Atıldı

Japon stüdyo Kengo Kuma and Associates tarafından tasarlanan Silikon Vadisi'ndeki bitkilerle kaplı Park Habitat'ın inşaatına başlandı.

Kaliforniya, Silikon Vadisi’nin ortasında, San Jose şehir merkezinde yer alan 20 katlı bina, sarmaşıklar ve saksılarla kaplı cam ve ahşap bir cepheye sahip.

Dünya Günü’nde temeli atılan 120,774 metrekarelik karma kullanımlı yapı, merkezinde yeşil bir avluya sahip.

Doğayla güçlü ilişkilerin yaşam kalitemiz için çok önemli olduğunu vurgulayan Kengo Kuma’ya göre proje, “yeşil akciğer” olarak tanımladıkları devasa dikey avlu ile nefes alıyor. Ona göre “yeşil akciğer” ışığı her kata derinlemesine getiriyor ve binanın atmosferini kapsayan dikey bir bahçe olarak işlev görüyor.

Binanın biyofilik tasarımına katkıda bulunacak diğer yönleri arasında, çatıda manzaralı bir bahçe ve dış cephede hava giriş çıkışını sağlayan havalandırma delikleri yer alıyor.

Stüdyo, bunu “24 saatlik döngüde mimari bir nefes alıp verme” olarak tanımlıyor.

Kengo Kuma’ya göre, “binanın biyofilik duruşu sadece metaforik değil, sistemik ve performatif.”

Ağaçlarla dolu bahçe alanlarını barındıran girintiler, binanın dışını avluya açmak ve yapısal beton kirişleri ortaya çıkarmak için cepheden oyulacak.

Beton kirişler, binayı temelden kaldıracak ve Kuma’nın şehir için “kapalı bir sundurma” olarak tanımladığı şeyi yaratacak.

“Sundurmanın” yoğun bir şekilde çevre düzenlemesi yapılacak. Binaların cephesindeki ahşap panjurları yansıtan dekorlu çıtalar, yaya alanlarının üzerine asılacak ve bahçelerin olduğu yarı kapalı girintilerde de yer alacak.

Park Habitat, perakende ve ofis alanlarının yanı sıra bir müzeye ev sahipliği yapacak ve bitişikteki, programlama eğitimi sunan bir bilim ve teknoloji merkezi olan Tech Interactive için bir “genişleme alanı” işlevi görecek.

Proje, somutlaştırılmış ve operasyonel karbonu mümkün olan en büyük ölçüde azaltmak için düşük karbonlu yapı malzemelerinden yararlanacak ve Creative Energy tarafından geliştirilen tamamen elektrikli bir bölgesel enerji sistemine bağlanacak.

Bina, San Jose kampüsünde altı binadan oluşacak olan Net Zero Campus’ün bir parçası.

Net Zero Campus girişimi, “şirketleri ve ekiplerini banliyö sanayi parklarından çıkaran ve onları kentsel çevre ile yeniden bağlayan yaratıcı ekonomi için sürdürülebilir bir topluluk” yaratmayı amaçlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın