Kengo Kuma’nın Shibuya’daki Ahşap Yapısı

Tokyo'nun hareketli bir bölgesi olan Shibuya’da yer alan Kengo Kuma & Associates imzalı AEAJ Green Terrace kompleksi, kentsel alanda dinlendirici ve duyusal bir uyanış deneyimi sunmak hedefiyle tasarlanmış adeta bir vaha.

Tokyo’nun hareketli bir bölgesi olan Shibuya’da yer alan Kengo Kuma & Associates imzalı AEAJ Green Terrace kompleksi, kentsel alanda dinlendirici ve duyusal bir uyanış deneyimi sunmak hedefiyle tasarlanmış adeta bir vaha. Kuma, bu yapısında gerçekten de kokunun gücü ile ziyaretçilerin refahını teşvik etmeyi amaçlayan karmaşık bir ahşap ve çelik yapı üzerinde çalışmış.

Üç katlı bina, tamamen Japon ormanlarından elde edilen sedir ve selvi ağacından yapılmış. Birbirini kesen bu ince kirişler geleneksel Japon ahşap doğrama tekniklerinin çağdaş bir yeniden yorumu olarak karmaşık bir kafese hayat veriyor. Ahşap çerçeve aynı zamanda çelik yapının titreşimlerini azaltıyor ve zamanın askıya alınmış gibi göründüğü düşünceli ve son derece sembolik bir atmosfer yaratılmasına katkı sağlıyor.

Güneş ışığı tıpkı bir ormanda olduğu gibi kirişlerin arasından süzülerek içeriye desenli gölgeler düşürürken Kengo Kuma’nın ustası olduğu doğal malzeme kullanımı taş zeminlere ve toprak tonlarına kadar uzanıyor. Dahası, ahşabın bu bol kullanımı, yapısal elemanların uçucu yağlarını kendiliğinden mekana salmasına sebep olduğundan tüm binayı duyuların özgür bırakıldığı bir tür dev difüzöre dönüştürüyor.

“Aroma Laboratuvarı” ve “Aroma Kütüphanesi” gibi koku eğitimi alanları keşif, araştırma, ve öğrenmeye davet ederken “Aroma Salonu” rahatlama ve meditasyon için bir sığınak sunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın