Kengo Kuma’dan Portland’da Japon Bahçesi Tasarımı

Japon mimar Kengo Kuma, Portland, Oregon'da bir park için, pagoda tarzı yeşil çatılarıyla, avlu etrafına yerleşen bir kompleks tasarladı.

Kazandığı uluslararası bir yarışma sonucu başladığı proje, Kuma’nın 1990’da Tokyo merkezli ofisini kurduğundan bu yana Amerika’da tasarladığı ilk kamusal mekan oldu.

1967’de açılan, Portland şehir merkezi yakınlarında bulunan bir tepedeki 3,6 hektar alanı kapsayan Portland Japon Bahçesi, ilk olarak Tokyo Agricultural University profesörlerinden Takuma Tono tarafından tasarlandı. Genişleme planı ise 2 Nisan 2017’de duyuruldu. 

Yarışma, mevcut alanı işlevlendirerek, merkezi bir avlu etrafındaki üçlü yapı grubunu içerecek yeni bir kültür köyü kurma amaçlı çağrıda bulunmuştu. Bu doğrultuda hazırlanan proje şemasında gizli mabet ve tapınaklarla çevrelenmiş Japon köylerinden esinlenilmiş.

Ekip:

Her bir ziyaretçinin buradaki deneyimini onurlandırmak ve gelecek kuşaklar için buradaki dinginliğin devamını sağlamak amacıyla Kuma, Amerika’daki ilk kamusal ölçekli yapısı olan Kültür Vadisi’ni tasarladı.

Proje ayrıca parkın girişini, içinde göletlerin olduğu yeni bir su bahçesi de bulunan tepenin eteklerine taşınıyor. Bu giriş şehir hayatından sükunete geçişe aracı olma anlamı taşıyor.

Yeni kompleks çelik ve camdan oluşan üç adet pavyonu içeriyor: köy evi, bahçe evi ve çay evi. Program ayrıca galerileri, çok amaçlı odaları, kütüphaneyi ve hediye eşya dükkanını da içeriyor.

Ahşap çıtalarla sarılmış olan yapıların üstlerinde, pagoda olarak adlandırılan katmanlı çatılar bulunuyor.

Çatıların üst katmanındaki parça, yağmur suyunu absorbe edip, boşuna harcanmasını önlemek amacıyla yeşil bir örtüyle sarılmış.

Tasarım perspektifinden, yaşayan çatılar geleneksel Japon bahçelerindeki sazla örülü çatılara benzetildi.

İç mekanda ise mobilyalardan tavan panellerine kadar bol miktarda ahşap malzeme kullanılmış.

Köyün batı yakası, 56 metre uzunluğunda ortaçağ stili granit duvarla sınırlanıyor. Bu duvar geleneksel metot, alet ve tekniklerle, bir 15. yy duvar ustası önderliğinde örülmüş.

Proje aynı zamanda üç yeni bahçeyi de beraberinde getirmiş: yosun tepesi bahçesi, bonzai bahçesi ve çay çiçeği bahçesi.

Bu yemyeşil alan, Japonya dışındaki en otantik bahçelerden birisi olarak görülüyor. Yarım yüzyıl önce açıldı ve şimdi yıllık 350.000 ziyaretçi sayısına ulaşabiliyor.

Genişleme planları ilk olarak 2015’te duyurulmuştu. Kuma, 33,5 milyon dolarlık projeyi tasarlarken üçüncü nesil bahçıvan olan parkın küratörü Sadafumi Uchiyama ile birlikte çalışmış.

Kuma:

“Doğaya yakınlığı göz önünde bulundurulursa Portland dünyadaki hiçbir yere benzemiyor. Bu yeni Kültür Köyü müthiş Oregon coğrafyası, Japon sanatları ve mimariye geçişte bağlantı görevi üstleniyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın