Kengo Kuma’dan Fransa’da Heykelsi Cepheli Bir Müze: Albert Kahn Museum

Kengo Kuma’dan Fransa’da Heykelsi Cepheli Bir Müze: Albert Kahn Museum

Fransa’nın Île-de-France bölgesine bağlı Boulogne-Billancourt şehrinde inşa edilen sanat müzesinin tasarımı Japonya merkezli uluslararası mimarlık ofisi Kengo Kuma & Associates tarafından yapıldı.

Albert-Kahn Sanat Müzesi, ünlü mimar Kengo Kuma tarafından gerçekleştirilen düzenleme çalışmaları ve yeni bir binanın hayata geçirilmesinin ardından kapılarını halka açtı.

Müze, dünya çapında yaptığı seyahatleri 72.000 renkli fotoğraf ve 183.000 metre filmde kaydeden tüccar Albert Kahn (1840-1940) tarafından kurulmuş. Albert Kahn’ın doğaya karşı olan derin sevgisi onu dünyanın beş kıtasından bahçeler üretme ve farklı kültürleri nasıl uyumlu bir şekilde bir arada var olabileceğine dair doğal bir ortam oluşturma hayaline itmiş.

Mimar Kengo Kuma, hem mimarinin hem de doğanın işbirliği yaptığı bir tasarım oluşturmaya çalışmış. Binanın genelinde kullanılan ve birbiriyle etkileşime giren ahşap, bambu ve metal malzemeler ile heykelsel bir görüntü yaratılmış.

Düzensiz yerleştirilmiş alüminyum şeritlerden yapılmış cephe, yoldan geçenlerin uzaktan dikkatini çekecek şekilde tasarlanmış.

Yapıyı kaplayan pürüzlü alüminyum çatı, gökyüzünün nüanslarını yansıtırken ziyaretçileri 2300 m²’lik benzersiz bir mimaride geniş Kahn koleksiyonlarını keşfetmeye davet edecek şekilde hayata geçirilmiş.

Sergi alanı, bahçeden geçen patikalardan genişletilmiş bir doğrusal sırayla tasarlanmış. Yol ve dış ortam arasına alüminyum ve ahşaptan yapılmış bir perde yerleştirilirken, yol yatay ve dikey olarak kıvrılarak ikisi arasındaki ilişkiyi kontrol edecek şekilde planlanmış.

Şehir tarafındaki dış cephede ağırlıklı olarak alüminyum kullanılırken, bahçe tarafındaki cephede ahşap kullanılmış ve zaman zaman bu iki malzemenin kademeli olarak birbirinin içerisine geçmesi sağlanmış. Bu şekilde binaya, farklı ortamlarla etkileşime girerken nazikçe uyum sağlayan biyolojik bir kabuk oluşturulmuş.

Etiketler

Bir yanıt yazın