Kengo Kuma Kaplıcalarıyla Ünlü Kusatsu’da Geleneksel Bir Japon Hanı Tasarladı

Kengo Kuma & Associates, doğal kaplıcalarıyla ünlü küçük bir kasaba olan Kusatsu'da "Kusatsu Kimuraya" adlı tek odalı bir ryokan tasarladı.

Tokyo’nun yaklaşık 200 km kuzeybatısında, doğal kaplıcalarıyla ünlü Kusatsu adında küçük bir kasaba bulunuyor. Buharlı sular, yakındaki Kusatsu-Shirane Dağı’ndan kent merkezine inerek, “sıcak su sahası” olarak bilinen Yubatake’ye doğru akıyor. Kengo Kuma & Associates’in en son projesi de Yubatake’deki “Kusatsu Kimuraya” adlı tek odalı bir ryokan.

Bir tür geleneksel Japon hanı olan bu yeni ryokan, zemin katta bir restoran, en üst katta bir yatak odası ve bitişiğinde termal küvetli banyodan oluşuyor.

Küçük hanı tasarlamak için ekip tarafından düşünülen konsept, binayı ve Yubatake’yi üç boyutlu bir manzaraya bağlamak ve misafirleri, baktıklarında yakındaki kaplıcayı görebilmelerini sağlamak olmuş. Mimarlar bunu başarmak için, kaplıcalarda bulunan Asama taşlarını hanın cephesine uygulamışlar. Yubatake’den yükselen buharın yumuşak, doğal hareketini yansıtmak için de kavisli geometriler kullanmışlar.

Zemin kattaki restorana açılan kavisli pencere, büyük ölçüde katı siyah hacmin kırılmasına yardımcı olmuş ve binanın köşesini geceleri yumuşak bir şekilde parlayan bir fenere dönüştürmüş.

Yerel malzemeler, Asama taşlı mozaik ve ezilmiş yerel taşlarla karıştırılan Japon washi kağıdı ile iç mekanda da kullanılmış. En üst kattaki konaklama birimi, güzel bir ahşap tavana sahip karanlık ve rahat bir alan içeriyor. Bitişikteki termal küvetli banyoda, tipik olarak Yubatake’nin zemini için kullanılan karolar yer alıyor.

Mimarlar, bina boyunca Yubatake kaplıcalarının malzeme ve geometrik unsurlarını birleştirerek, bu küçük binada tarihi Kusatsu kasabasının önemine odaklanmışlar.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın