Kengo Kuma and Associates Tasarımı Odunpazarı Modern Müze Açıldı

Kengo Kuma and Associates’ın (KKAA) imzasını taşıyan OMM - Odunpazarı Modern Müze, 8 Eylül 2019’da kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Fotoğraf: NAARO

Müze, 7 Eylül’de Eskişehir’de düzenlenen açılış etkinliğini takiben 8 Eylül saat 13.00 itibariyle ziyaretçileriyle buluşmaya başladı. 8 Eylül sabahı yapılan geniş katılımlı basın toplantısına katılan Erol Tabanca, Kengo Kuma ve Yuki Ikeguchi, müze ile ilgili kendilerine yöneltilen soruları yanıtladılar.

Kuma: “Eskişehir Yumuşak Dokulu ve İnsani Bir Şehir”

Kengo Kuma, İstanbul’un beton ve kiremitten oluşan bir şehir olmasına karşın Eskişehir’in daha yumuşak bir dokusu olduğunu ilk ziyaretinden itibaren kendisine çok sıcak geldiğini ve Japonya ile benzerlikler bulduğunu söyledi.

Fotoğraf: NAARO

Odunpazarı’nın tarihi dokusuna gönderme yapan ahşap yapı sistemini kurgularken de havadar bir bina olmasını arzuladıklarını belirtti. Çevredeki binalar ve sokaklar ile bağ kurmayı önemsediğini belirten Kuma, binanın çok yakınındaki eski ve dış cephesi soyulmuş binayı özellikle mi koruduğuna dair yöneltilen soru üzerine “Binanın nasıl ve hangi malzemeyle yapıldığını görmenin” çok hoşuna gittiğini söyledi.

Ikeguchi: “Yaşayan Bir Bina”
Müzenin mimalarından olan Yuki Ikeguchi de, müzenin her bir parçasının kullanılmasını, farklı işlevlere cevap vermesini ve diyaloğa açık olmasını önemsediklerini gelinen noktada da bunu başardıklarını söyledi. Müzenin merkezindeki atriyumda ise ışığın kullanımı, içeri sızması konusunda istediklerini etkiyi elde ettiklerini belirtti. Atriyumdan içeri sızan ışığın mevsime ve gece-gündüz farkına bağlı olarak değişeceğini müzeyi “yaşayan bir bina” haline getireceğini söyledi.

Fotoğraf: NAARO

Tabanca: “Her Starmimar Binası Bilbao Etkisi Yaratmıyor”
Polimeks Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca’ya mimar seçimi konusunda yöneltilen soru üzerine müze fikri oluştuktan sonra en doğrusu nedir diye kendilerine sorduklarını, Kengo Kuma ile tanıştıktan sonra projeye farklı bir katkısı olacağını düşündüklerini belirtti. Her starmimar projesinin de “Bilbao Etkisi” yaratmadığını sözlerine ekleyen Tabanca müze ile ilgili “Bir Eskişehir, Türkiye değil Dünya projesi” olduğuna dair yorumlar aldığına da sözlerinin devamında belirtti.

Müze Hakkında
OMM – ODUNPAZARI MODERN MÜZE, Kengo Kuma and Associates’ın (KKAA) imzasını taşıyan, Odunpazarı sivil mimarisi, Osmanlı kubbe mimarisi ve geleneksel Japon mimarisindeki öğelerden aldığı referanslarla tasarladığı 4.500 m2’lik çağdaş bir sanat alanı. Binada, farklı büyüklüklerdeki sergileme alanlarının yanı sıra kafe, müze dükkanı ve atölye alanları bulunuyor.

Odunpazarı’nın tarihi dokusuna gönderme yapan ahşap yapı sistemi ve etkileyici mimarisi ile gündüz olduğu kadar gece de semte hayat verecek müze binasının bu bölgenin odak noktası, sembolü ve aynı zamanda kamusal bir toplanma merkezi olması öngörülüyor.

Gün ışığını içeri alarak üç kata yayılan sergi ve ziyaretçilerin kullanımına açık ortak alanları ile ilham veren bir müze deneyimi yaşatmayı amaçlayan OMM, geniş giriş katıyla bölgenin tarihi dokusunu yansıtırken üst katlara doğru daralan tasarımıyla sanatseverleri aynı zamanda mimari bir yolculuğa çıkarmayı hedefliyor.

Müze Koleksiyonu ve Sergilenen Eserler Hakkında
Açılış sergisinin yanı sıra günümüzün yetenekli bambu ustası Tanabe Chikuunsai IV’ün müzeye özel ürettiği enstalasyon çalışması ve Marshmallow Laser Feast’in Türkiye’de ilk kez sunacağı çok algılı etkileyici sanal gerçeklik deneyimiyle OMM, çağdaş sanatın farklı disiplinlerini bir araya getiriyor.

Küratörlüğünü Haldun Dostoğlu’nun gerçekleştireceği OMM’un açılış sergisinde Erol Tabanca Koleksiyonu’ndan özel bir seçki sunulacak. 1950’lerden günümüze farklı disiplinlerden 60’ın üzerinde yerli ve yabancı sanatçının eserlerinden oluşan 100’e yakın eserin görülebileceği sergide yer alacak sanatçılar arasında Erol Akyavaş, Ferruh Başağa, Ramazan Bayrakoğlu, Hans Op De Beeck, Guido Casaretto, Taner Ceylan, Sinan Demirtaş, Tayfun Erdoğmuş, İnci Eviner, Ahmet Doğu İpek, Gülsün Karamustafa, Assa Kauppi, Azade Köker, Jauma Plensa, Tunca Subaşı, Canan Tolon.

Dünyanın önde gelen dijital sanat kolektifi Marshmallow Laser Feast’in teknoloji ve bilimi sanatla bir araya getiren çok algılı, üç boyutlu yerleştirmesi ilk defa OMM’da (8 Eylül – 7 Aralık 2019) İngiliz sanat kolektifi Marshmallow Laser Feast , teknoloji, data, bilim ve sanatı bir araya getiren, sanal gerçekliğin sınırlarını zorlayan çalışmalarıyla biliniyor.

Fotoğraf: Kemal Seçkin

Dünyaca ünlü Japon bambu ustası Tanabe Chikuunsai IV, OMM için özel olarak tasarladığı enstalasyonun çalışmalarını Eskişehir’de gerçekleştirdi. Aile geleneği olan bambu ustalığını başarıyla sürdüren ve görenleri hayran bırakan eserleriyle tanınan Tanabe, kendi döneminin en yetenekli bambu sanatçısı olarak kabul ediliyor. Japonya’nın Kochi isimli köyünde bulunan ve sadece o bölgede yetişen “kaplan bambu” adıyla bilinen malzeme ile çalışan Tanabe ve ekibi müze mimarisi ile iç içe geçen bu özel enstalasyonda örme bambu tekniğini kullandı. Gelenekleri korurken onları geleceğe doğru bir şekilde taşımak gerektiğinin altını çizen Tanabe, OMM için ürettiği eseri bu fikirle tasarladığını söyledi. OMM için özel olarak üretilen yerleştirme, açılış sırasında sanatçının son dokunuşuyla gerçekleşecek bir performans ile sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın