Kendine Yeten Bir Bina

Çek inşaat şirketi LIKO-S ve Çek mimar Zdenek Fränek, kendi kendine yeten sıfır enerjili bina geliştirdi.

LIKO NOE isimli proje “doğal termal stabilizasyon” konseptine dayanıyor. Bu da, yapının sadece güneş ışığı veya yeraltı soğuğu gibi doğal kaynaklardan sağlanan enerjiyi kullandığı anlamına geliyor. Bina ayrıca herhangi harici su kaynağından yararlanmıyor.

Sadece doğal kaynaklardan elde edilen enerjiyi kullanan LIKO-Noe ofis binası, yağmur suyunun ve pis suyun aralıksız olarak işleme tabi tutulduğu bir atık su arıtma sistemiyle, insan yapımı bir su havuzunu da bünyesinde barındırıyor. Binada kullanılan CLT panellerin, binaya genleşmek ve daralmak için gerekli esnekliği sağlayan açık gözeli sprey köpük ile yalıtılmış olması uzun süreli hava sızdırmazlığa olanak tanımış.

Tasarımı geniş bir gemiyi andıran LIKO NOE, Brno kenti yakınlarındaki Güney Moravia’da bulunuyor. Yapının gemi biçimindeki formu, görselleri ve motifleri tasarım sürecinde bir model olarak kullanılan Nuh’un gemisine referans veriyor. Bununla birlikte, insanı ve doğayı uyumlaştırma ve barındırma fikrine odaklanılmış. Gemi camlarını andıran büyük, yuvarlak pencerelerle güneş ışığının içeriye daha fazla nüfuz etmesi sağlanmış ve bu da aydınlatma kullanımını en aza indirmiş. Yapının cephesi, su kaynağına doğrudan katkıda bulunan çimenler tarafından neredeyse tamamen kaplanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın