Kendi Kendine Yeten Ekolojik Ev

Mimarlık stüdyosu Penda, Almanya'nın Kassel şehrine bağlı küçük bir kırsal alanda yaşamak ve çalışmak isteyen bir aile için Ying-Yang sembolünden ilham alarak ekolojik ev tasarladı.

Ofisin Ying-Yang sembolünden -iki zıtlığın birbiriyle dengeli bir bütün oluşturması- ilham alarak tasarladığı evin çatısı, birbirine geçen, tarıma elverişli iki ayrı bahçeden oluşuyor.

Ev sahipleri, kendi kendine yeten bir yaşam tarzını benimsiyordu, bu nedenle yiyeceklerini evde üretmek istediler, fakat evin bulunduğu parsel çok küçük olduğu için bahçede yetiştirilen yiyecekler ailenin ihtiyacını karşılamayabilirdi. Bu nedenle ofis, evin çatısını tarım bahçesi olarak kullanılacak iç içe geçen teraslar olarak tasarladı, böylece bahçe alanı genişlemiş oldu.

Bina, yaşam alanı ve çalışma alanını birbirine bağlayan iki kısımdan oluşuyor. Evin merkezinden kademeli olarak yükselen çatı formu, iki dağ ve bu iki dağın ortasında bir vadiyi çağrıştırıyor.

Eğimli çatıda, bitkilerin sulanması için kullanılabilecek, yağmur suyunu biriktiren bir sistem bulunuyor. Yağmur damlaları çatının eğimi sayesinde bir depoya toplanıyor. Çatıdaki bitkilerin mevsimlere göre çeşitlilik göstermesi ve buna bağlı olarak binanın görünümünün değişmesi, içinde bulunduğu doğayla olan bağını da güçlendiriyor.

Yin-Yang Evi’nin inşasına 2018 yılının ortalarında başlanması planlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın