Kemeraltı Kardeşliği

İzmir'in tarihi Kemeraltı çarşısını Türk turizminin merkezi yapmak hedefiyle 112 ünlü isim ortak bir şirket kurdu. 'Tarkem' adlı şirket, 8500 dükkân ve 700 tarihi binanın bulunduğu bölgeyi 20 yılda eski günlerine döndürecek.

Mimar Emre Arolat’tan eski Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener’e, Ak Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli’den CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam’a, MÜSİAD İzmir Başkanı Abdurrahman Çabuk’tan levanten işadamı Günay Guy Pagy’ye farklı görüş ve renklerdeki çok sayıda ünlü isim artık ‘ortak’. Türkiye’nin iş, siyaset ve akademik hayatının önde gelen 112 ismi İzmir için önemli bir ortaklığa gitti. Amaç eski İzmir’i tekrar canlandırmak…

Bu hafta İzmir’de ‘Tarkem Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım’ adlı 2.3 milyon lira sermayeli bir şirket kuruldu. Şirketin öncelikli hedefi, İzmir’in tarihi Kemeraltı’nı tekrar ayağa kaldırmak, 8.500 civarında dükkânın bulunduğu, 700 tarihi binayı barındıran bu bölgeyi İzmir turizminin merkezi yapmak.

Yahudi mahallesi canlanacak

Yeni kurulan şirketin başkan vekili Uğur Yüce 20 yıllık bir plan oluşturduklarını anlatıyor. Bu plan 3 aşamalı. Atacakları ilk adım Kemeraltı’nın planlamasını yapmak. İkinci aşamada bir gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi kurulacak ve son aşamada bu halka açılacak. Ortaklık bölgede bina satın alıp restore edecek. Uğur Yüce, şunları anlatıyor:

“Birkaç yıl önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin teklifi ve hükümetin desteğiyle İzmir’de büyük bir dönüşüm kararı alındı. Bu çalışma Konak’tan Basmane’ye Kadifekale’ye kadar 270 hektarlık bir alanı kapsıyor. Bizim yola çıktığımız Kemeraltı ise bunun büyük bir parçası. Biz çok ortaklı şirketlerin Türkiye’de başarılı olabileceğini göstermek istiyoruz. Kaynaklar kıt olduğu için bu zaten zorunluluk. Herkes şirkete Kemeraltı’nın özüne, geçmişine sadık kalacağına söz vererek ortak oldu. Sosyal amaç, ticari amaçtan çok daha ağır basıyor. 6 Aralık’ta ilk toplantımızı yapacağız. Bu bölge çok sayıda kültür, eğlence ve konaklama tesisine kavuşacak. Eski İzmir’e sadık kalarak ilerlenecek. Bölgede 7 sinagogun olduğu kısımda restorasyonlarla tarihi Yahudi mahallesi tekrar canlanacak. Kemeraltı 24 saat yaşayan bir turizm merkezi olacak.”

Selçuk Yaşar ve Arkas da ortak

Ünlü isimler her biri 20 bin lira sermaye koyarak Tarkem’e ortak oldu. Ortaklar arasında Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, Söktaş’ın patronlarından Muharrem Hilmi Kayhan, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla da bilinen Prof. İlhan Tekeli, Vadeli İşlemler Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rona Yırcalı, İstanbul’daki İstinye Park’ın ortaklarından Orjin Group’un eşbaşkanları Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım da var. Lucien Arkas’ın patronu olduğu Arkas Holding de ortaklar arasında. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ege Şehir Planlaması şirketi de lokomotif ortaklardan.

Etiketler

Bir yanıt yazın