Kemeraltı için “en büyük” ortaklık kuruldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde, İzmir iş dünyasının desteğiyle kurulacak olan Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret Anonim Şirketi (TARKEM), Kemeraltı'nın ayağa kaldırılmasına liderlik edecek.

Başkan Aziz Kocaoğlu, “Kemeraltı’ndaki gayrimenkullerin, pul koleksiyonu gibi, bir daha eşini benzerini bulamazsınız. Başından beri desteklediğimiz bu projeyi hayata kazandırdığımızda, İzmir’e çok büyük katkımız olacak” dedi.

Tohumları, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde kurulan İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu toplantısında atılan Kemeraltı için yeni oluşumun temelleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katıldığı toplantıyla atıldı. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen ve İzmir’in kanaat önderlerinin yoğun katılım gösterdiği bilgilendirme toplantısında, Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın canlanması için bir şirket kurulmasına karar verildiği açıklandı.

Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret Anonim Şirketi’nin (TARKEM) kuruluş amacı, kullanılmayan, atıl durumda kalmış, çok ortaklıktan dolayı kimsenin el atmadığı gayrimenkullerin sahiplenilmesi ve hayata kazandırılması, dolayısıyla kentin tarihi dokusunun düzeltilmesidir. Kurulacak bu şirket, özünde bir gayrimenkul şirketi olacak. Kurulacak ana şirketle hemen faaliyete başlanacak. Bu gayrimenkullerin, pul koleksiyonu gibi, bir daha eşini benzerini bulamazsınız. Gelecekte getirisi çok fazla olacaktır” dedi.

Göreve geldiklerinden bu yana Kemeraltı için yaptıkları çalışmaları özetleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Anafartalar Caddesi’nin cephe düzenlemesi ve Ayavukla Kilisesi’nin restorasyonu yaptık. İkiçeşmelik Caddesi’nin cephe düzenlemesi için son aşamaya geldik. Ayrıca Agora’da da ciddi bir kamulaştırma ve kazı çalışmaları yaptık. Kadifekale sur duvarlarının restorasyon inşaat ihalesine çıktık. Roma Antik Tiyatrosu’nu gün ışığına çıkarmak için çalışıyoruz” diye konuştu.

Cazibe arttıkça yatırımlar da artacak

İzmir’e özgü tarihi akstaki 270 hektarlık alanı da sağlıklaştırmak zorunda olduklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu sözlerine şöyle devam etti.

“Ekonomik durumu iyi olan İzmirli hemşerilerimiz buralardan birer gayrimenkul alıp bunları restore etseler, burada bir iyileşme, bir kalite artışı olacak. Bu hepsi bir birini tetikleyecek. Cazibe arttıkça insanlar gelip buralara yatırım yapacak. Biz de cephe düzenlemelerini yaparak buraları ayağa kaldıracağız. İhtiyaca göre buraları şekillenecektir. Ancak ön bir çalışmayla burası esnek bir şekilde yönlendirmek üzere belli sokaklara da belli fonksiyonlar yüklenebilinir”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin korunmayan ve boş duran tarihi yapıları kamulaştırma yetkisi olduğunu hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Buraları restore edip kiraya verme yetkimiz var. Bu tabi yavaş işleyen bir şey. Bunu İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu toplantılarında da sürekli dile getiriyorduk, şimdi bu şirketleşmeyle yola çıkmış bulunuyoruz. Bunu düşünen herkese de teşekkür ediyorum. Bizim de, kurulacak şirketin de kimsenin elindeki gayrimenkulüyle bir alakamız yok. Burada amaç atıl durumda olan, terk edilmiş, çok ortaklıktan dolayı kimsenin el atmadığı gayrimenkullerin restore edilmesidir. Biz geçtiğimiz ay içerisinde atıl durumda olan ve kullanılmayan bütün tescilli binaları yasaya dayanarak kamulaştırma kararı verdik. Bu binaların birçoğu 150-200 yıllık. Bunlara 150-200 kişi ortak. Çok ortak olunca da kimse sahiplenmiyor. Kimse damlasının peşine düşmüyor. Biz bu tür binaların peşine düştük. Bedelini ödeyelim ve işlevselliğine kazandıralım” diye konuştu.

Pul koleksiyonu gibi

Projeye sermaye koyanların aynı zamanda kent değerlerinin geri kazandırılmasına da katkıda bulunduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tarihi çarşı içindeki uygun bir bölgenin seçilip işin buradan başlatılması gerektiğini ifade etti. Başkan, “Bu gayrimenkuller birer pul koleksiyonu gibidirler. Her birinin bir eşi daha yok. Eşi benzerini bulamazsınız. Gelecekte getirisi çok fazla olacak” dedi.

Kurulacak şirketin ilk etapta tescilli bir gayrimenkulü alarak restorasyonunu gerçekleştireceğini belirten Başkan, restorasyonu tamamlanarak ortaya çıkan gayrimenkulün ya kiraya verileceğini ya da satılacağını söyledi. Zamanla şirket bünyesinde bir gayrimenkul havuzu oluşturulacağını da kaydeden Kocaoğlu, zamanla şirketin restorasyonunu gerçekleştirdiği gayrimenkullerin sayısının artacağını dile getirdi.

Vakit kaybedilmeden bu projenin hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti: “Burayı kaçırmama, kaybetmeme zamanı. İzmir’e çok büyük katkımız olacak. Kongre turizmine gelen, fuar için gelenler, İnciraltı’na sağlık turizmine gelen insanlar mutlaka bu tarihi aksta yemek yemek, alışveriş yapmak, çay kahve içmek isteyecektir. Lüks otellerin Avrupa’dan gelenler için bir cazibesi yoktur. Esas cazip olan Kadifekale, Agora gibi camilerin, hanların, havraların olduğu bu akslardır. Biz bu projeyi başından beri savunuyoruz. İki bilemediniz, üç sene içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi büyük oranda işletmeye dönecek. Bu işletmenin sürdürülebilmesi için yatırım yapması gerekecek. 2014 yılından sonra yatırım gelirinin en az yüzde 70’ini kent dönüşümü ile tarihi Kemeraltı bölgesinin ayağa kalkması için harcayacak. Bu nedenle ne kadar hızlı hareket edebilirsek, ortaya bir eser çıkarabilirsek o kadar iyi. Sermaye artırımından korkmadan pamuk eller cebe…”

Şükürer: “İzmir’in tarihi değerlerini koruyacağız”

Toplantıya başkanlık eden Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Şükürer, şirketin kuruluş amaçları ile gerçekleştireceği faaliyetleri aktardı.

Şirketin her katılımcı ortaktan 20’şer bin TL olmak üzere toplam 3 milyon TL sermaye ile kurulacağını açıklayan Şükürer, TARKEM adlı şirketi, ‘sosyal sorumluluk amaçlı ticari bir şirket’ olarak tanımladı. Şirket için Kordon’da Konak Pier’e yakın bir yerde bir ofis kiraladıklarını belirten Şükürer, “Proje ticari bir karakter taşısa da en az onun kadar kültür ve turizm projesidir. Tarihi ve kültürel dokusu, bu projenin temel özelliğidir. Şirket, İzmir’in kent değerlerinin korunması ve topluma kazandırılması önceliğiyle kuruldu. İçinde 1400 tescilli binanın bulunduğu, çok özel avantaja sahip bu mücevher artık yatırımcısını bekliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, sivil toplum örgütleri, sanayiciler, işadamları geniş bir kompozisyon içinde tarihi Kemeraltı çarşısını canlandırmak için, İzmir kentinin tarihi değerlerini korumak ve topluma kazandırmak amacıyla birlik oldular” dedi. Proje kapsamında çarşı içindeki tarihi hanların turizme kazandırılmasının yanı sıra yeme-içme ve eğlenceye özel alanların oluşturulacağını ifade eden Şükürer, “Özellikle Havra Sokağı, Kızlarağası ve Agora bölgeleri öne çıkıyor. Kurulacak şirket, ileride gayrimenkul yatırım ortaklığına geçince, halka arz edilecek” bilgisini de verdi.

Susam: “İzmir’in vizyonu gelişecek”

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ise söz konusu projenin hayata geçirilmesi halinde İzmir’in vizyonunun büyük gelişme göstereceğini söyledi. Kemeraltı’nın yanı sıra Türkiye’nin farklı kentlerindeki diğer tarihi çarşıların ayağa kaldırılması için bir kanun teklifi hazırladığını da belirten Susam, “Tarihi çarşıların, yerel yönetimlerin de desteğini alarak bu tür şirketlerin önderliğinde yeni bir yasal düzenlemeyle hızla ayağa kaldırılması gerekiyor. Bu kanun teklifinin içinde kaynak yaratılmasından istihdama kadar birçok yasal düzenleme var. Bu iş gerçekleştiğinde İzmir’in vizyonu gelişir. Kemeraltı’na emek vermiş yatırım yapmış esnafın katkısıyla bu çarşı İzmir’in turizm potansiyelini beşe ona katlayabilir. Dünyada gezilmesi gereken bir çarşı haline gelebilir. Bu çalışmaları sadece bir şirket kurulması olarak görmeyip daha geniş bir perspektifte çalışmak gerekiyor” diye konuştu.

Tarihi doku ayağa kalkacak

Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret Anonim Şirketi (TARKEM), turistik hizmet tesisleri, lokanta, kafeterya, çarşı, turistik eşya satış mağazaları inşa edecek, işletecek, her çeşit restorasyon ve mimari düzenlemeyi yapabilecek. Her türlü ‘beslenme tesis ve mahalleleri’ kurma faaliyetine de ana sözleşmesinde yer veren TARKEM, kentin tarihi dokusunu ayağa kaldırarak Kemeraltı’nı dev bir açık hava alışveriş merkezine dönüştürecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın