Kazuo Shinohara’nın Umbrella House’u Vitra Campus’te Yeniden İnşa Edildi

Almanya’nın Weil am Rhein şehrindeki Vitra Campus’de inşa edilen Umbrella House özel bir tarihe sahip. Ev, 20. yüzyılın 2. yarısındaki en önemli Japon mimarlarından biri Kazuo Shinohara tarafından bir başka tanınan isim olan Kenzo Tange ile tasarlanmış.

Kazuo Shinohara, Toyo Ito ve Kazuyo Sejima gibi bazı mimarlar üzerinde büyük etki uyandırmasına rağmen uluslararası alanda hala bilinirliği az.

Shinohara kendisi işi her biri farklı zorluklara ve konulara sahip 4 kulvara ayırmış. Ev, Shinohara’nın İlk tarzı olarak adlandırılan bir şaheser olarak kabul ediliyor ve 1961’de Tokyo’da, Tokyo’nun bir yerleşim bölgesi olan Nerima’da inşa edilmiş ve bu ilk tarzından kalan en küçük ve son konutlardan biri.

Umbrella House, orijinal konumunda bir yol yapım projesine yol vermek için yıkılacakmış. Ancak Vitra, evi satın almaya ve gelecek nesiller için korumaya karar vermiş. 1975’te Buckminster Fuller/George Howard’ın jeodezik kubbesinden ve 1953’te Jean Prouvé’nin benzin istasyonundan sonra proje, Vitra Kampüsü’nde yeniden inşa edilecek üçüncü tarihi bina niteliği taşıyor.

Ahşap direk ve kiriş yapım yöntemi kullanılarak inşa edilen ev, 2020 yazında dikkatlice sökülmüş ve kendi bölümlerine ayrılmış. Japon servisinden, Japon çamından ve Oregon çamından yapılan ahşap yapı, diğer bileşenlerle birlikte güvenli bir şekilde paketlenip Weil am Rhein’a gönderilmiş. Vitra Kampüsü’nün yeniden inşası, Tokyo Teknoloji Enstitüsü ile yakın koordinasyon içinde Eylül 2021’de başladı ve 2022 yazında tamamlanmış.

Kare planlı ev, küçük bir aile için yeterli alan sunuyormuş. Shinohara, evi tasarlarken, Japon evlerinin yanı sıra tapınakların geleneksel yerel mimarisinden yararlanarak çeşitli motifleri ilk kez konut inşaatına aktarmış. Örneğin Umbrella House’da kullanılan piramit şeklindeki çatı formu daha önce sadece tapınak komplekslerinde görülmüş. Umbrella House’u inşa ederken, Shinohara kasıtlı olarak cephedeki çimento lifli levhalar gibi basit ve ucuz malzemeler kullanmış. Umbrella House, 1960’ların Japonyası’nın mimari söylemine yeni ve ilham verici bir katkı yapmış.

55 m²’lik taban alanı, bir mutfak ve yemek masası, bir oturma odası, bir banyo ve tüm aile için yaşam ve uyku alanları sağlayan 15 yarım boy tatami matlı geleneksel bir tatami odasını barındırıyor. Düz bir tavan ile hafifçe yükseltilmiş tatami odası, beş sürgülü kapı (fusuma) ile oturma odasından ayrılabiliyor.

Japon sanatçı Setsu Asakura’nın sürgülü kapılardaki baskıları da Shinohara’nın özelliklerine göre yapılmış. Çatının görünür şemsiye yapısı, iç hacmi 4 metre yükseklikte çıkarıyor ve bu da küçük yapının daha büyük görünmesini sağlıyor. Bir merdiven, depolama alanı olarak kullanılan tatami odasının üzerindeki yarım yükseklikteki alana erişim sağlıyor. Mobilyalar, Kazuo Shinohara’nın yanı sıra tasarımcı Katsuhiko Shiraishi tarafından tasarlanmış. Bugün ev, kopyalar ve orijinal parçaların bir karışımı ile döşenmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın