Kazılardaki Buluntular Kayıt Altına Alınıyor

"Umudumuz önümüzdeki yıl içerisinde bu yapıda restorasyon çalışmalarının gerçekleştirilmesi ve ardından da kum meydanı ve etrafındaki yapılarla beraber peyzaj çalışmasının yapılarak bu bölgenin insanların ziyaretine açılması..."

Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mustafa Özer, Edirne Yeni Saray (Saray-ı Cedîd-i Âmire) kazılarında bu yıl özellikle mimari veriler, saray alt yapısına ait veriler dışında, taşınabilir nitelikte kültür varlıkları da ele geçirildiğini ifade ederek, “Bu bağlamda belirtebileceğimiz buluntulardan bir tanesi de saray mutfağının kazıları sırasında ele geçirdiğimiz, muhtemelen yemeklerin dağıtımında kullanılan bir kepçe çalışmalar sırasında ortaya çıkarıldı” dedi. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Özer, önceki yıllarda olduğu gibi önemli lüle buluntuları, seramik ve çini buluntuları, sikkelerde bu yıl kazı koleksiyonuna katıldığını dile getirerek şöyle konuştu: “Bu yıl çalışmalarımızı eylül ayına kadar sürdürmeyi hedefliyoruz. Çalışmalarımıza ülkemizin değişik üniversitelerinden öğretim üyesi, öğrenci ve uzmanlar katılmakta, aynı zamanda yerel olarak ta bölgede 30’a yakın işçi temin ederek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmaların sonucunda özellikle sarayın en önemli yapılarından bir tanesi olan Cihannüma Kasrı’nın da projeleri hazırlanarak, onaylatılması ve bu yapının ihya edilmesine dönük, ciddi adımlarımız var. Bu yapının rölevesi koruma kurulu tarafından onaylandı restorasyon projeleri hazırlık aşamasında umudumuz önümüzdeki yıl içerisinde bu yapıda restorasyon çalışmalarının gerçekleştirilmesi ve ardından da kum meydanı ve etrafındaki yapılarla beraber peyzaj çalışmasının yapılarak bu bölgenin insanların ziyaretine açılmasını hedefliyoruz.” Türkiye Büyük Millet Meclisi başta olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı, Edirne Valiliği ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin ciddi destek sağladığını belirten Özer, şunları söyledi: “Bu çalışmaların ülkemizde yürütülen kazılar dikkate alındığında çok uzun yıllar alacağını ancak bizim önceliğimiz saraydan günümüze ulaşan yapıların bir an önce kurtarılması, restorasyonunun sağlanarak gelecek kuşaklara aktarılmasıdır. Bu yönde adımlarımızı sürdürüyoruz. Buna bağlı olarak ta Kum Kasrı hamamının ve Matbah-ı Amire’nin restorasyonlarını tamamlamış bulunuyoruz. Matbah-ı Amire olarak anılan saray mutfağının yeniden işlevlendirilmesi konusunda çalışmalarımız var. Bu konuda Kültür Turizm Bakanlığı, Edirne Valiliği işbirliğinde bu yapının fonksiyonlandırılarak kullanılır hale gelmesi, ileriki yıllarda bu yapıda önemli faaliyetlerin gerçekleştirilmesini umuyoruz.”

Saray kazılarında 2009 yılından beri sürdürülen çalışmaların 5’inci yılında olduklarını belirten Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Saray mutfağının Tunca Nehri ile arasında kalan kısmında çalışmaları sürdürüyoruz. Aynı zamanda saraydan günümüze ulaşan su maksemi ve çevresinde arkeolojik kazılarımız devam etmektedir. Bu çalışmalarda yoğunlukla alt yapı sistemi ortaya çıkarılmakta temiz su, atık su ve sıcak su kanalları tespit edilmiş durumda aynı zamanda burada yoğun bir şekilde seramik, sikke, çini, lüle gibi buluntular ele geçirilmektedir. Ülkemizin değişik üniversitelerinden öğrenci, öğretim üyesi ve uzmanlar katılmakta arkeoloji, sanat tarihi, mimarlık, harita mühendisliği, restorasyon, konservasyon gibi branşlarda uzman kişilerle çalışmalarımız devam ediyor.” Edirne’de bulunan Peykler Medresesi Saray kazı evi olarak kullanılıyor, çıkarılan eserlerin konservasyonu, yenilenmesi, sağlamlaştırılması gibi işlemleryapılarak envarter kayıtlarına işleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın