“Kazı evi” Agora’ya çok yakışacak

Agora kazı alanındaki tarihi bir yapıyı restore etmeye başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yabancı arkeologları burada ağırlayacak. 19. yüzyıldan kalma mekanda kütüphane de olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Agora kazı alanı içindeki yıkılmaya yüz tutmuş tarihi bir yapıyı kente kazandırmak için kolları sıvadı. İzmir’in 19. yüzyıl kentsel yerleşim alanı içerisinde bulunan tarihi yapının “Agora kazı evi” olarak kullanılacağı açıklandı. İçerden ve dışarıdan “askıya alınarak” güçlendirme çalışmalarına başlanan binanın, orijinal haline en yakın şekilde restore edilerek ayağa kaldırılması planlanıyor. Agora Kazı Evi’ndeki çalışmaların Aralık ayına kadar sürmesi hedefleniyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “Agora Kazı Evi Restorasyonu Projesi”, İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) “Turizm ve Çevre” başlığı altında açtığı destek programında yapılan değerlendirme sonucunda İzmir çapında birinci olmuştu.

Kazı evi ve kütüphane
Agora kazılarını desteklemek için kolları sıvayan ve bu kapsamda işçilik ve malzeme destekleri hariç, sadece kamulaştırmalar için 27 milyon TL harcayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Agora Kazı Evi Projesi” ile ortaya çıkarılan eserler için envanterleme, konservasyon, kataloglama ve depolama gereksinimlerine yanıt verecek üniteler oluşturacak.
 

Yapının yeni işleve yönelik düzenlemesinde, kent tarihini araştıranların çıkarılan objeler hakkında bilgi toplayabilmelerini sağlayacak bir kütüphane de yer alacak. Ayrıca kazı çalışmaları bünyesinde görev yapan farklı üniversite ve disiplinlerden yerli ve yabancı arkeolog, mimar, sanat tarihçi, epigraf, antropolog, tarihçi vb. akademisyenlerin konaklama gereksinimlerini karşılayacak mekanlar da yaratılacak.

Binanın tarihçesi
1850 ortalarında yapıldığı tahmin edilen yapı, dış sofalı, tek çıkma köşk odalı ev tipi özellikleri gösteriyor. Kalın taş duvarlardan oluşan yapının zemin katı; gıda ve yakacak depolanması, yemek yapılması, binek hayvanların barınması ve yıkanma gibi aktivitelerde kullanılması için daha basık olarak inşa edilmiş. 90 parselde yer alan binanın yapıldığı dönemde, zeminde bulunan bir ahır, kiler, taşlık ve üç odanın yer aldığı biliniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın