Kayseri’nin Yirminci Yüzyılı Mimarlık, Kent Tarihi ve Kültürü

Dr. Burak Asiliskender, Dr. Burcu Ceylan ve Ahmet Erdem Tozoğlu editörlüğündeki "Kayseri'nin Yirminci Yüzyılı" isimli kitap, Abdullah Gül Üniversitesi tarafından yayımlandı.

Kayseri literatürüne değil, Türkiye’nin mimarlık ve kent kültürü belleğine de önemli bir katkı sağlaması amacıyla, Dr. Burak Asiliskender, Dr. Burcu Ceylan ve Ahmet Erdem Tozoğlu editörlüğünde, Kayseri’nin Yirminci Yüzyılı isimli kitap, Abdullah Gül Üniversitesi tarafından yayımlandı. Kitap, editörlerin tarafından Kayseri üzerine çalışan -farklı disiplinlerdeki- araştırmacılara 2009 Eylül’ünde yaptıkları çağrı ile elde edilen ve bilimsel değerlendirme sürecinden geçirilerek yayına hazırlanan araştırmalardan oluşuyor. Kitapta, yirminci yüzyılda Kayseri’yi konu alan mimarlık, kent tarihi ve kültürü başta olmak üzere, kenti, yaşadığı değişimi ve bu süreci sorgulayan özgün çalışmalar bir araya getiriliyor: Disiplinlerarası bir çalışma yöntemi ile Kayseri’de yüzyıl içinde yaşanan sosyal ve kültürel değişimlere bağlı olarak ortaya çıkan yeni mekansal biçimlenmeler, yaşam alışkanlıkları, kentlilik kültürü, kentsel bilinç ve bellek ile mevcut biçimler ve alışkanlıklardaki değişim konu edinilmiş.

Birçok kentin aksine Kayseri’nin yirminci yüzyıl modernleşme deneyimi, eşzamanlı olarak kentsel ve mimari uzamdan, kültürel, ekonomik ve toplumsal ilişkilerin yeniden kuruluşuna kadar kendine özgü -biricik- izler ortaya çıkarıyor. Kitap, bu bağlamda, Kayseri’nin tarihi, mimarisi, kentleşmesi ve kültürü üzerine çalışan araştırmacıları ve çalışmalarını bir araya getiriyor. Kayseri’nin Yirminci Yüzyılı, farklı disiplinlerden araştırmaların eş zamanlı okuması ile olası çalışmalar için çok katmanlı bir yorum sunuyor. Önemli kırılmaların yaşandığı yirminci yüzyıl, barındırdığı değişim enerjisi ile yüzyıla bir “taşra” kenti olarak başlayan Kayseri’de kaçınılmaz dönüşümler yaratmıştır. Kent, toplumsal, kültürel ve mimari üretim bağlamında değişimlere şahit olmuştur. Bu değişimler, kentin kendi bağlamının ürünü ve Kayseri’ye özgü olsa da, Türkiye’de farklı örnekleri anlama ve araştırma için önemli potansiyeller barındırmaktadır. Bu bağlamda, sadece Kayseri literatürüne değil, Türkiye’nin mimarlık ve kent kültürü belleğine de önemli bir katkı sağlaması amacıyla, Dr. Burak Asiliskender, Dr. Burcu Ceylan ve Ahmet Erdem Tozoğlu editörlüğünde, Kayseri’nin Yirminci Yüzyılı isimli kitap, Abdullah Gül Üniversitesi tarafından yayımlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın