Kayseri endüstriyel tasarımda ilk 3’e girdi

Türkiye’nin önemli sanayi kentlerinden Kayseri'de başarılı sanayiciler ödüllendirildi. İlk 9 ayda kentin önemli başarılara imza attığı belirtildi.

Dünyada artık ülkelerin değil kentlerin yarıştığını anlatan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, rakamlarla Kayseri’nin ilk dokuz ayını değerlendirerek, “Endüstriyel tasarımda tescilinde 258 tasarım ile 3’üncü, faydalı model tescilinde 6’ncı sırada. Türkiye’de coğrafi işaret sayısı 157. Bunun 8 tanesi ise Kayseri’ye ait. Bu da Kayseri’nin başarısının göstergesi” diye konuştu. Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Sanayi Gecesi, Türkiye Finans’ın ana sponsorluğunda Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AK Parti Meclis Grup Başkan Mustafa Elitaş, Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve çok sayıda Kayserili sanayici katıldı. Hilton Otel’de gerçekleştirilen gecede Türkiye’nin en büyük birinci ve ikinci 500 Sanayi Kuruluşu sıralamasında yer alan, aynı zamanda kurumlar vergisi ve ihracat alanında başarı gösteren firmaların ödüllendirildi.

Gecede konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kayseri’nin birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesinin Kayseri’yi marka şehir haline getirdiğini belirterek, “Kayseri’nin ticari hayattaki başarısı, bu birlik ve beraberliğinden kaynaklanıyor. Kayseri modeli olarak anılan bu durum, tüm Türkiye’ye mal olmuş bir model” dedi.

Kayseri’nin, iller sıralamasında ilk 9 aylık dönemde endüstriyel tasarım tescilinde 258 tasarım tescili içerisinde 3’üncü patent tescili ile 18’inci, marka tescilinde 463 marka ile 10’uncu, faydalı model tescilinde ise 57 model ile 6’ncı sırada yer aldığının altını çizen Yazıcı, “Dünyada artık ülkelerden ziyade şehirler yarışıyor. Türkiye’de coğrafi işaret sayısı 157. Bunun 8 tanesi ise Kayseri’ye ait. Bu rakamlar Kayseri’nin başarısının göstergelerinden biri. Kayserili sanayicilerimizin hiç boş durmadığının sürekli çalıştığını bir göstergesi. Her zaman çalışanın yanındayız” ifadeleri ile Kayseri’den övgü ile bahsetti.

Boydak: Yeni hedef 250 bin sigortalı istihdam

Geceye ev sahipliği yapan KAYSO Başkanı Mustafa Boydak da, yoğun
rekabetin olduğu ve dünyada büyük ekonomilerin ciddi zorluklar yaşadığı bir dönemde büyüyerek hayatta kalmalarından dolayı Kayserili sanayicilere teşekkür etti. Boydak, şöyle devam etti: “Ekonomimizin büyümesi ile kentimizin daha da rekabetçi dünyada adından söz ettiren bir konuma getirmek temel hedefimiz. Şunu da memnuniyetle ifade etmek isterim ki, istihdamda daha önceki yıllarda koyduğumuz 200 bin sigortalı çalışan sayısı hedefimizi aşmış durumdayız. Bu doğrultuda kendimize yeni bir hedef belirleyerek yakın dönemde sigortalı çalışan sayımızı 250 bine çıkarmayı hedefliyoruz.”

Konuşmaların ardından gecede 77 ödül sahiplerine taktim edildi. Program, KAYSO’nun 46. Kuruluş yıldönümü nedeniyle hazırlanan pastanın kesilmesiyle son buldu.

Hisarcıklıoğlu, Erciyes-Palandöken kıyaslaması ile Kılıç’tan söz aldı

Toplantıda konuşma yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Erzurum’da Palandöken için yapılan yatırımlara dikkat çekti ve Kayserililerin Erciyes için de hem Kültür Bakanı hem de Spor Bakanı Suat Kılıç’ın desteklerini beklediğini söyleyerek, salondan yoğun
alkış aldı. Kayseri’deki tüm oda ve borsalara dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Bu dört oda ve borsamız 5 yıldızlı oda statüsünde. 5 yıldızlı otel dünyada hangi anlama geliyorsa bu odalarımızın da hizmeti o anlama geliyor. Avrupa’daki odalar üyelerine hangi hizmeti sunuyorsa bu 5 yıldızlı 4 odamız da üyelerine aynı kalitede hizmet sunuyor” açıklamasında bulundu. Yeni TTK’nın değiştirilmesinden dolayı teşekkür eden Başkan Hisarcıklıoğlu, “Kanun değiştirilmeden önceki haliyle yürürlüğe girseydi işverene yıllık ortalama 6 milyar TL yük getirecekti. Eğer yasa mevcut haliyle yürürlükte kalsa idi, bir iş adamı iş hayatına başladığı günden itibaren muhakkak ki bir hapishaneye uğramak zorunda kalacaktı. Kanunda yapılan değişikle 18 ayrı kalemdeki hapis cezası kaldırılmış oldu” şeklinde konuştu. Gecede konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da, Erciyes Master Planı’na dikkat çekerek, “276 milyon euroluk bir yatırıma gireceksiniz, bu yatırımın lokomotifi o kentin lokomotifi olacak, Hazine garantisi olmayacak ve borçlanma yöntemlerine gidilmeyecek, siz de bizden destek isteyeceksiniz. Kayseri’ye ve Özhaseki başkana feda olsun” diyerek Palandöken’de yapılanın bir performansa dayalı spor yatırımı olduğunu ancak Erciyes’in bir turizm yatırımı olacağının altını çizdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın