Kaynaklar Hızla Tükenirken Teleskopu Yerel Malzeme ile Üretmek

Yerel malzemeden yapılan, minimalist tasarımı ile ön plana çıkan HERA teleskobu, evreni daha iyi tanımamızı sağlayacak.

SKA Afrika’nın HERA teleskobu ilk bakışta, çöl kumu üzerinde ters dönmüş yüzlerce şemsiyeyi andırıyor.

Narin görünümlü teleskop düşük frekanslı radyo dalgalarını algılamak amaçlı tasarlanmış. Bu dalgalar gökyüzünün tamamına yayılıp, evrende galaksiler ve yıldızlardan bile önce var olan nötr hidrojen gazından yayılan X-ray ve UV ışınlarında meydana gelen radyasyon değişimlerini anlamamıza imkan veriyor. Yeni bir yıldız oluşurken radyasyon meydana geliyor, dolayısıyla teleskop sayesinde yapılan buluşlar gökyüzündeki binlerce yıldızdan hangisinin önce geldiği hakkında bilgi veriyor.


Fotoğraflar: Danny Jacobs ve Josh Dillon

Artistik görünümüyle HERA teleskobu ilk 19 antenden oluşuyorken, proje büyütülerek, günümüzde bu sayı 240’a ulaşmış. Teleskopların mimimalist tasarımı nispeten ekonomik bir yapım sürecini beraberinde getirmiş ve gerekli materyaller, çoğu çöldeki Karoo isimli bölgeden olmak üzere, Güney Afrika’nın yerel malzemelerinden karşılanmış.

HERA teleskobundan sorumlu SKA Güney Afrika genel müdürü Dr. Rob Ada: “SKA SA olarak, Karoo’daki radyo teleskoplarının şantiyesinden yerel toplulukların ve işletmelerin fayda sağlamasında kararlıyız, HERA bunun iyi bir örneği.”

Etiketler

Bir yanıt yazın