Kayıp cami 54 yıl sonra Karaköy yolunda

Yol çalışması nedeniyle 1958'te sökülen ancak parçalarını Kınalıada'ya götüren gemi batınca kaybolan Karaköy Mescidi için ilk adım atıldı. Firma, projeyi yılbaşına kadar tamamlayacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 1958’de yol çalışması nedeniyle sökülerek Kınalıada’ya götürülürken ortadan kaybolan Karaköy Mescidi’nin yeniden inşası için ihale düzenledi. 19 Haziran’da caminin restitüsyon, restorasyon ve rekonstrüksiyon projesi ihalesini alan firma, yılbaşına kadar projeyi tamamlayacak. Fatih Sultan Mehmet döneminde Karaköy’de yapılan cami, harap olduğu için 17. yüzyılda Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından yeniden yaptırıldı. Cami, geçen yüzyılın başlarında İtalyan mimar Raimondo D’Aronco tarafından yeniden inşa edildi.

PARÇALARI, GEMİYLE BATTI

Cami Kınalıada’da yeniden kurulmak üzere bütün taşları numaralanarak sökülmüştü. Ancak, iddiaya göre, caminin parçalarını taşıyan gemi battı. Tarihi yapı da 2 parçası dışında tümüyle ortadan kayboldu. Minberi yıllar sonra Kasımpaşa Karaimam Camisi’nde bulundu.

PLANA GÖRE CAMİ ALANI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2010’da hazırladığı Beyoğlu Koruma Amaçlı İmar Planı’nda, caminin eskiden bulunduğu 474 metrekarelik yer, “Cami Alanı” olarak ayrıldı. İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, caminin korunması gerekli kültür varlığı olarak tesciline ve yapının yeniden yapımı için projelerin kurula iletilmesine karar verdi. Bunun üzerine İBB Tarihi Çevre Koruma Müdürlüğü, caminin restitüsyon, restorasyon ve rekonstrüksiyon projesinin yapılması için 19 Haziran’da ihale düzenledi. İhaleyi kazanan AGS Mimarlık firmasının yılbaşına kadar projeyi tamamlayacağı belirtildi. Koruma Kurulu’nun onayının ardından da uygulama aşaması başlayacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın