Kayalıkla İç İçe Ev

Kayalıkla İç İçe Ev

Pérez Palacios Arquitectos Asociados (PPAA), Meksika'da projelendirdiği evin yatak odasını kayalıkla iç içe tasarladı

PPAA, yatak odası kayalık araziyle bir arada olan ve üst katında panoramik manzaraya sahip bir ortak alan sunan Echegaray evini tamamladı.

PPAA’nın tasarladığı bu evin dışardan görünümü, kayalık topoğrafyadan yükselen siyah bir kayayı andırıyor.

Tipik ev planının tersine Echegaray evi, en üst katta ortak alanları, alt katta ise yatak odalarını bulunduruyor ve ahşap kaplamalarıyla dikkat çekiyor.

Yatak odalarıyla bir arada bulunan kayalıklar, sakinlerin mahremiyet hissetmesine ve doğayla bağlantı kurmasına olanak sağlıyor.

Oturma ve yemek alanları üst katta bulunurken, büyük pencerelerle doğal ışığı içeriye alıyor, aynı zamanda çevrenin panoramik manzarasına doğru uzanıyor.

PPAA kurucu ortağı ve kreatif direktörü Pablo Pérez Palacios düşüncelerini şu şekilde dile getiriyor:

“Ev, genellikle zemin katta ortak alan, üst katta yatak odalarını barındıran, çevrenin sıradan konut anlayışından ayrılıyor. Arazinin topoğrafik anlayışı ve analizlerimize dayanarak programın alan dağılımını tersine çevirmeye karar verdik, bu sayede odalara daha fazla mahremiyet sağlayabildik. Ortak alanlarda ise şehrin kamusal alan görüntülerini içine alan panoramik bir görüntü elde ettik.

Ev, tırmanacağınız ve nihayetinde panoramik manzarayı keşfedeceğiniz bir dağa benziyor.”

Otoparkın bulunduğu zemin kat gri tonlarla, yatak odalarının bulunduğu kat ise daha sıcak renklerle kurgulanmış.

Merdivenin üzerinde bulunan ışıklıklar sayesinde ziyaretçiler, bu aydınlık merdivenleri kullanarak özel alanlara tanıklık etmeden ortak alanlara yönlendiriliyor.

“Proje, atmosferlerin geçişi olarak tanımlanabilir. Mahremiyetten kamusallığa, karanlıktan aydınlığa geçersiniz,” diyerek ekliyor Palacios.

Zemin kat ve birinci kat beton blok duvarlardan inşa edilmiş. Palacios’a göre hafriyat kazısı asgari düzeyde tutulmuş:

“Bu program düzenlemesi, doğal topoğrafyayı odaların bir parçası haline getirirken aynı zamanda inşaat açısından minimum kazı yapmamızı sağladı. Böylece evin inşası daha verimli bir hale geldi. CO2 emisyonunu da azaltarak ekolojik anlamda faydalı bir tasarıma dönüştü.”

Etiketler

Bir yanıt yazın