Kayaköy’de Otel Projesine Karşı İlk Dava

Fethiye’deki 5 bin yıllık tarihi olan Kayaköy’ün turizme açılarak otel yapılmasına karşı ilk dava açıldı.

Muğla’nın Fethiye ilçesindeki 5 bin yıllık tarihe sahip Kayaköy, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 49 yıllığına kiralanmak üzere ihaleye açıldı. Rum evlerinin bulunduğu köyün yüzde 30’luk kısmı otel kullanımı için tahsis edildi. Kayaköy’ün “hayalet köy” olarak bilinen ve mübadele öncesi Rumların yaşadığı bölge olan Levissi kesimindeki tescilli yapıların olduğu bölgeye, 300 yataklı otel yapılması planlanıyor.

BÖLGE ARKEOLOJİK SİT ALANI

Ancak Kayaköy, tarihi ve mimari özelliklerinden ötürü kentsel ve 3. derece arkeolojik sit alanı statüsünde. Köyde bulunan 700 adet Rum yapısı tescilli. Ayrıca Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde. İhaleye açılan parsellerden bir tanesi de orman alanı olarak görünüyor. Avukatlar, yasalara göre orman alanlarının turizm işletmesi için tahsis edilemeyeceğini söylüyor.

DAVA AÇILDI

Kayaköy’ün Kayaköy olmaktan çıkarılmasına karşı, Avukat Bora Sarıca, Seçkin Başoğlu ve Atilla Erol tarafından vatandaşlar adına dava açıldı. Kayaköy’ün turizme açılarak, tarihi dokusunun bozulacağını söylenen dava dilekçesinde, kararın durdurulması ve iptali istendi. Muğla İdare Mahkemesi’ne verilen dilekçede, şöyle denildi: “Tescil edilerek koruma altına alınmış olan bu yapıların, tüm tescil nedenleri hiçe sayılarak kamusal bir alan olmaktan çıkarılıp otel odasına dönüştürülmesi, koruma ilkelerine aykırı olduğundan, hukuka aykırılığı da sabittir. Kayaköy’ün bütünlüğünü bozacak ve koruma-koruma dengesini ortadan kaldıracaktır.”

Etiketler

Bir yanıt yazın