Katılımı Az Niteliği Yüksek Bir Yarışma

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Entegrasyon Merkezi ve Yakın Çevresinin Düzenlenmesi Ulusal Mimari Proje Yarışması'nın kolokyumu ve ödül töreni 21 Ocak Cumartesi günü yapıldı.

Kolokyumda tartışmalar, jürinin değerlendirme kriterleri ve ödüllü projelerin yapı tipolojisindeki farklılaşma üzerinden ilerledi.

Oturumu başlatan jüri başkanı Haydar Karabey, 260 başvuru ile rekor katılıma ulaşan İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması’na karşın Ulaşım Entegrasyon Merkezi Yarışması’na 26 başvuru ile az katılım olmasını art arta açılmasına bağlarken “az katılıma rağmen emek verilmiş, değerli çalışmalar geldi” dedi. Az katılım olmasının jürinin değerlendirmelerine olumlu yansıdığını belirten Karabey, projeleri uzun uzadıya inceleme konforuna sahip olduklarını anlattı.

Jüri üyelerinden Nevzat Oğuz Özer de katılımın az olmasının jüriyi başta ürküttüğünü ancak sonuçtan oldukça memnun olduklarını, birinci projenin oy birliği ile seçildiğini vurgulayarak “Bu yarışma amacına ulaşmıştır” dedi.

Salondan jüriye yöneltilen sorulardan biri, ilk üç ödülü alan projelerin yapı tipolojisi anlamında birbirinden oldukça farklı olduğu, bu anlamda jürinin nasıl değerlendirme kriterleri benimsediği oldu. Soruyu yanıtlayan jüri üyelerinden Tülin Hadi, tipolojinin nasıl yorumlandığı üzerinden ilerlemediklerini söyledi. Kent ölçeğinde iri bir sembol oluşturmayan bir proje aradıklarını ifade eden Hadi, temel kriterlerinin, karmaşık programın en dingin ve organize edilebilir duruma gelmesi olarak tariflerken 1. ödülü alan projenin de sükunet hissi verdiğini söyledi.

İkinci ödülün sahibi olan projenin müelliflerinden Evren Başbuğ’un bu yarışma ile o alana ulaşımın entegre edilip edilemeyeceği üzerine sorusunu yanıtlayan Haydar Karabey, “Mimarlıkla başlayıp kentin oradaki bütün sorunlarını çözme kapasitemiz yok, yoksa bu bir kentsel tasarım yarışması olurdu. Ama burada belli zorluklar çerçevesinde sizlerden gelecek fikirlerle nasıl zihin açılır ve burada başka neler oluşabilir diye düşündük. İdare de ‘biz bundan ilham alarak bazı bağlantıları yapabiliriz’ dedi.” şeklinde konuştu.

Kolokyuma dair kısa videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın