Katı İnşaat Kuralları Tayvan’da Büyük Bir Felaketi Önledi

3 Nisan'da Tayvan'ın doğusunda meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem sonrası yaşananlar, ülkenin katı inşaat kanun ve düzenlemelerinin önemli can ve mal kayıplarını nasıl önlediğinin bir göstergesi niteliğinde.

TVBS tarafından yayınlanan bir video görüntüsünden alınan bu görüntüde, 3 Nisan 2024’te Tayvan’ın doğusundaki Hualien’de kısmen çökmüş bir bina görülüyor. (AP aracılığıyla TVBS)

Tayvan, dünyadaki depremlerin çoğunun meydana geldiği Pasifik Okyanusu’nu çevreleyen sismik fay hattı olan Pasifik “Ring of Fire” üzerinde yer alıyor. Bölge, iki tektonik levhanın (Filipin Deniz Levhası ve Avrasya Levhası) etkileşimlerinden kaynaklanan ve deprem şeklinde ani salınımlara yol açabilecek gerilim nedeniyle sarsıntılara karşı özellikle hassas.

Missouri Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde sismolog ve profesör olan Stephen Gao, “Tayvan’ın depreme hazırlık düzeyi dünyanın en gelişmişleri arasında yer alıyor. Ada, katı inşaat kuralları, birinci sınıf bir sismolojik ağ ve deprem güvenliği konusunda yaygın halk eğitim kampanyaları uyguladı.”

Hükümet, yeni ve mevcut binaların depreme dayanıklılık seviyesini, inşaat maliyetlerini artırsa da, sürekli olarak revize ediyor ve depreme dayanıklılığını kontrol etmek isteyen sakinlere destekler sunuyor.

Adanın güneybatı kıyısındaki Tainan’da 2016 yılında meydana gelen depremin ardından, çöken tek büyük yapı olan 17 katlı yüksek katlı apartmanın inşaatında görev alan beş kişi, düzinelerce kişinin ölümüne neden oldu, ihmalden suçlu bulunarak hapse atıldı.

Tayvan ayrıca okullarda ve işyerlerinde deprem tatbikatları yaparken, medya ve cep telefonları düzenli olarak deprem ve güvenlikle ilgili duyurular yayınlıyor.

Gao, “Bu önlemler Tayvan’ın depremlere karşı direncini önemli ölçüde artırarak, yıkıcı hasar ve can kaybının azaltılmasına yardımcı oldu,” dedi.

Ulusal İtfaiye Teşkilatı tarafından yayınlanan bu fotoğrafta, 3 Nisan 2024 Çarşamba günü Tayvan’ın doğusunda Hualien’de meydana gelen depremin ardından arama ve kurtarma ekibi üyeleri eğik bir binanın dışında hazırlanıyor. (Kaynak: Ulusal İtfaiye Teşkilatı)

1999 Depremi Bir Uyandırma Çağrısıydı

U.S. Geological Survey (USGS)’ye göre, Tayvan ve çevresinde 1980’den bu yana büyüklüğü 4,0 veya daha büyük olan yaklaşık 2.000 deprem ve büyüklüğü 5,5’in üzerinde olan 100’den fazla deprem kaydedildi.

Adanın son yıllardaki en büyük depremi 21 Eylül 1999’da 7,7 büyüklüğünde meydana geldi. 2.400 kişinin ölümüne, 100.000 civarında kişinin yaralanmasına ve binlerce binanın yıkılmasına neden oldu.

Northeastern Üniversitesi’nde siyaset bilimi ve kamu politikası profesörü Daniel Aldrich’e göre bu aynı zamanda acil durum müdahalesini ve afetlerin azaltılmasını iyileştirmeye yönelik önemli idari reformlara yol açan büyük bir uyandırma çağrısıydı.

Kaynak: Associated Press

Etiketler

Bir yanıt yazın