Katar’da Nakliye Konteynerlerinden Oluşan Demonte Stadyumun Yapımı Tamamlandı

Fenwick Iribarren Architects'in tasarladığı, FIFA 2022 Dünya Kupası öncesinde Katar'da yapımı tamamlanan Stadium 974, renkli nakliye konteynerleri ve modüler çelik yapıdan oluşuyor.

Daha önce Ras Abu Aboud olarak bilinen, Doha limanının yakınındaki 40.000 kişilik mekan, FIFA Dünya Kupası tarihindeki tamamen demonte olarak tasarlanmış ilk stadyum.

İspanyol stüdyo Fenwick Iribarren Architects tarafından tasarlanan Stadyum 974’ün modüler yapısı, parçaları geri dönüştürülmüş çelik bir yapı ve nakliye konteynerlerinin birleşiminden oluşuyor.

Stadyumun 2022’deki futbol turnuvasından sonra sökülüp yeni bir yere yeniden monte edilmesi veya bir dizi daha küçük mekan olarak yeniden kullanılması amaçlanmış.

Modüler tasarımı aynı zamanda inşaat maliyetlerini, yapım süresini ve malzeme israfını da azaltmış. Organizatörler, su verimliliği yöntemlerinin standart bir stadyuma kıyasla su kullanımını yüzde 40 oranında azaltacağını söylüyor.

Stadyum 974, adını yapımında kullanılan nakliye konteynırlarının sayısından almış. 974 numarası aynı zamanda ülkenin uluslararası telefon kodu.

Nakliye konteynerlerinin birçoğu inşaat malzemelerini mekana taşımak için de kullanılmış.

Stadyumun dış kısmının bölümlerini oluşturan bu çelik konteynerlerin bazıları merdiven, imtiyaz standları ve banyo içeriyor.

FIFA Dünya Kupası Katar 2022 (SC) Yüksek Komitesi’ne göre, Stadyum 974, Fenwick Iribarren Architects tarafından hem inşaatı hem de tasarımı için Küresel Sürdürülebilirlik Değerlendirme Sistemi’nde (GSAS) beş yıldızlı sertifika almak üzere tasarlandı.

GSAS, binaları ve altyapıyı sürdürülebilirlik etkileri açısından değerlendirmek ve derecelendirmek için geliştirilen Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki ilk performansa dayalı sistem ve elde edilebilecek en yüksek derece altı yıldız.

Stadyumun denize yakınlığı, şekli ve koltuklar arasındaki boşluklar doğal havalandırmayı kolaylaştırmış, böylece yapay soğutmaya ihtiyaç duyulmuyor.

Stadyum ilk maçına 30 Kasım’da ev sahipliği yapacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın