Katalonya’da Bir Şarap İmalathanesi

İspanyol mimarlar Jorge Vidal ve Victor Rahola, Katalonya'da bir şarap imalathanesi tasarladı.

Kuzey Katalonya’da yer alan bu tuğla şaraphane bölgenin engebeli arazisine gömülmüş. Yapı, üzerinde bulunan çatı bahçesi sayesinde ısı yalıtımı sağlayan ve iç mekan sıcaklığını düzenleyen uzun tonozlardan oluşturulmuş.

Tonozlardan her biri bina programında yer alan farklı bir fonksiyona hizmet ediyor.

Laboratuvarların ve dondurucuların hemen yanında konumlandırılmış olan ilk mekan; üzüm bağlarında kullanılan tarım ekipmanları ve aletleri için depolama alanı sağlarken ikinci mekanda; meyvelerin kabuk, çekirdek ve saplarını içeren taze şıranın üretimi için gerekli olan fıçılar bulunuyor.

Üçüncü bölüm fermentasyon için kullanılırken son bölüm ise şarap tadımı için bir alan yaratırken açılmaya hazır şişelerin de depolanmasına imkan veriyor.

Bu hacimler, diğer amaçlara ve depolama ihtiyaçlarına hizmet eden servis mekanları ile birbirine bağlanıyor. Yapının derinliği, sessiz ve gözden uzak kalmasını kolaylaştırırken, gün ışığı mekan organizasyonuna katkı sağlıyor.

Tasarımcılar, “Bir şaraphanenin inşası ve şarap üretim süreci, yerin tecrübe edilmesiyle son derece ilişkilidir.” diyor ve ekliyor: “Şarap kokudur, renktir, tattır ve biçimdir.”

Etiketler

Bir yanıt yazın