Kartepe 30. Meridyen Tasarım Ödülleri Verildi

Türkiye'nin saat ayarının 1926 yılında Kartepe İlçesi'nden geçen 30. meridyene göre ayarlanmasını öngören kanunu baz alarak açılan tasarım yarışmasının ödülleri Kartepe'de yapılan Kolokyumda geniş bir katılımda verildi.

Köseköy Tepecik ve İstasyon Mahallesi’ni kapsayan Yürüyüş Yolu’ndan geçen 30. meridyen üzerinde gerçekleştirilecek anıt proje yarışması’na 14 eser katılmış ve birinciliği Melike Altınışık (Y.Mimar, İTÜ), Metin Altınışık (İnş.Müh.İTÜ) ve Daniel Widring’den (mimar danışman) oluşan ekip kazanmıştı.

Kolokyumda jüri heyeti kentsel simge üreten tek yarışma ve belediye olması nedeniyle gösterdikleri cesaretten dolayı Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık’a övgüler yağdırdı.

Dünya ölçeğinde yer alan ve Kartepe İlçesinden geçen 30. Meridyenin ilçenin tanıtımında kullanılması amacıyla düzenlenen “Kartepe İçin Düşünüyorum – 30. Meridyen Özgün Fikir Proje Tasarım Yarışması” kolokyumunda Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, “2 Ocak 1926 yılında 260 sayı ile yayınlanarak, yürürlüğe giren günün yirmi dört saate taksimine dair kanuna bahse konu, 30. Meridyenin Kartepe ilçesinden geçmesinden dolayı bu konuya önem verdik. Bu proje yarışmasında dereceye giren eseri2013 yılında 30. Meridyen’in geçtiği güzergahta uygulanacağız” dedi.

Altınışık: Görsel olarak büyüleyici olacak

Yarışmada birinciliği elde eden proje sahiplerinden Melike Altınışık, eseri tasarlarken düşündükleri konuları konuklarla paylaştı. Altınışık, “Saydam bir tasarım ama gece bambaşka bir görüntüye bürünüyor. Uygulanacak projemizde ışıklandırması da yapıldığında görsel olarak büyüleyici bir alan oluşmuş olacak” dedi.

Akademisyen jüri tarafından yapılan değerlendirmesi sonrası derecelenen yarışmada eser sahiplerine ödüllerinin verilmesi ve projenin kamuoyu ve meslek çevrelerine tanıtılması ile değerlendirilmesini sağlayacak kolokyuma Belediye Başkanı Şükrü Karabalık’ın ev sahipliğinde akademisyenler Prof.Dr. Kamuran Öztekin, Prof.Dr. S. Güven Bilsel, Prof.Dr. Vildan Çetintaş, Dr. Ahmet Uzel ve Prof.Dr. Nihal Şenlier’de katıldılar.

Kolokyum Başkanı Prof.Dr. Kamuran Öztekin ve jüri üyeleri görüşlerini konuklarla paylaştı. Konuşmacılar öncelikle eserleri ile katılan 14 eseri de beğendiklerini ifade ederken katılımcılara teşekkür ettiler. Yarışmanın amacı ve jüri değerlendirme kriterleri hakkında bilgilendirmede bulunan jüri üyeleri, 30. Meridyen ve saat diliminin hesaplanması fikrinden hareketle gerçekleştirilen bu yarışmanın düzenlemesinden dolayı Kartepe Belediyesi’ni de tebrik ettiler.

İl Genel Meclis Başkanı Fahim Kılıç, İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Yazıcı, Ak Parti İl Yöneticisi Orhan Arıkan, Ak Parti Kartepe İlçe Başkan Vekili Ahmet Atlı, belediye başkan yardımcıları ile meclis üyeleri, Kartepe İlçe Tapu Sicil Müdürü Galip Çölmen, Kartepe Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Türker, sivil toplum örgütü temsilcileri, eser sahipleri ve üniversite öğrencileri ile akademisyenler kolokyumda hazır bulundu.

Etiketler

Bir yanıt yazın