Kare Duvarın Arkasında Gizlenen Şapel

Asıl formunu kare bir duvar arkasında saklayan üniversite şapeli, Dynerman Architects tarafından tasarlandı.

Washington DC’de ofisi bulunan Dynerman Architects, 24 kişinin sığabileceği tek odalı küçük ve samimi bir şapel tasarladı. Virginia’daki kırma çatılı şapel, köşesindeki çanı ile birlikte kare bir duvarın arkasında gizleniyor. 

St. Ignatius Şapeli, Katolik ve Cizvit Okulu fakülte üyelerine ve öğrencilerine hizmet etmesi için Georgetown Üniversitesi Calcagnini Contemplative Merkezi’nde inşa edilmiş. İsmini de 16. yüzyılda İsa Topluluğu tarikatini kuran Aziz Loyolalı Ignatius’dan almış.

Arazide aynı zamanda üniversiteki konaklama programlarında kullanılan bir yemek salonu ve kabinler bulunuyor.

Kırma çatının bir kenarında yükselen parapet, yapıya tek açıdan bakıldığında sade bir prizma görüntüsü vermesini sağlıyor. Fakat, kare duvarın bir yanından taşan kısım yapının uzun kesitinden bir parçayı açığa çıkarıyor.

Diğer cephelerde ise kırma çatı ve yapının formu açık bir şekilde görülebiliyor. Şapelin çevresindeki yapılar da aynı ofis tarafından tasarlanmış ve bölgenin mimari mirasından referans alan bu yapılar galvanize alüminyumdan yapılmış benzer çatılara sahip. 

Kare beyaz alçı duvar üzerinde küçük dikdörtgen pencereler bırakılmış ve çan da bir köşesine kare içinde yerleştirilmiş. Çatıyı destekleyen ahşap kirişlerden iki tanesi de yine bu duvarı delerek görünür oluyor.

Sandalyeler ve dini semboller ahşaptan yapılmış, ve aynı zamanda farklı dinden insanların da bu yapıyı ibadethane olarak kullanabilmesi için hareketli olarak düşünülmüşler.

Mimarlar tasarım niyetleri arasında “herhangi bir dine özgü referans olmadan güçlü ve net bir maneviyat kazandırma”yı sayıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın