Karbon-Negatif, Kendi Kendini Finanse Eden, Ölçeklenebilir Bir Konut Projesi: PowerHYDE

BillionBricks Homes / powerHYDE, evsizler için üretilen dünyadaki ilk karbon negatif ve kendi kendini finanse eden konut projesi. Projede inşa edilen her bir ev, ihtiyaç duyduğu enerjinin dört katını üretiyor. 

Hindistan ve Singapur’da Prasoon Kumar ve Robert Verrijt tarafından oluşturulan PowerHYDE konut modeli, Güneydoğu Asya’da evi olmayan insanlara yönelik gelişim fırsatlarını güçlendirmek ve kolaylaştırmak için sürdürülebilir yolları ve çözümleri araştırıyor.

PowerHYDE, kendi kendini finanse eden ev olarak tasarlanmış, kendi kullanımından daha fazla enerji üreten ve kendi gelirini sağlayan bir ürün. Konut çözümleri için ölçeklenebilirlik esas olduğundan, ev, montajı kolay olacak şekilde tasarlanmış. Ayrıca tasarım, farklı kültürel, bölgesel ve iklimsel koşullara uyarlanabiliyor.

Bir powerHYDE komünü, ürettiği fazla enerjiyi komşu birimlere satarak kazanç elde edebiliyor ve bölge sakinleri ek gelir sağlayabiliyor. Sadece enerjilerini üretmekle kalmıyorlar, aynı zamanda yağmur suyunun %100’ünü topluyorlar, kanalizasyonlarını temizliyorlar ve kendi yiyeceklerini yetiştiriyorlar. Evlerin gelecekteki sürümlerinin, performanslarını önemli ölçüde artırmak için akıllı teknolojilerle entegre edilmesi planlanıyor.

“BM’ye göre, bugün yeterli konut ihtiyacı içinde yaşayan 1,8 milyardan fazla insanla konut ihtiyacı kötüleşiyor. 2050 yılına kadar, dünya çapında 3 milyardan fazla insanın uygun fiyatlı ve elverişli konutlara erişmesi gerekecek. Mevcut yöntemlerimiz açıkça başarısız oluyor. Binalar ve bina inşaat sektörleri, küresel enerji tüketiminin üçte birinden ve doğrudan ve dolaylı CO2 emisyonlarının toplamının yaklaşık %40’ından sorumludur. Konut sorununu en az dışsallıkla çözmek istiyorsak, enerji ve iklim sorunlarını da çözmemiz gerekiyor.”

PowerHYDE modüler bir tasarım olduğundan büyüyen ailelerin talebini karşılamak için evin yapısal sistemi dikey veya yatay genişlemeye olanak sağlıyor. Ayrıca, pasif ve aktif sürdürülebilirlik önlemleri, fosilsiz enerji üretimi ve sıfır etkili su yeniden kullanımı ve sirkülasyon atığı arıtma ihtiyaçlarını karşılıyor.

BillionBricks topluluğu, konut ve temiz güneş enerjisini tek bir yatırım yapılabilir finansal çözümde birleştiren dünyanın ilk kendi kendini finanse eden topluluğu. İklim değişikliğini azaltırken herkesin ev sahibi olabileceği bir dünyanın geleceğini şekillendirmek için benzersiz bir fırsat sunuyor.

“Yakın zamanda bir BillionBricks evinin ilk prototipini tamamladık. Hindistan’ın Mathjalgaon Köyü’nde inşa edildi. Aile uzun yıllar evsiz kaldıktan sonra Ekim 2019’dan beri burada yaşıyor. Filipinler’de inşa edilen ve kullanılan iki BillionBricks evi daha var. Şu anda Filipinler’de Manila yakınlarında 10 MW güç üretecek 500 evden oluşan bir topluluk planlıyoruz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın