Karbon Fiberden Yapılan Müze

CRA-Carlo Ratti Associati ve mimar Italo Rota, karbon fiber için özel bir sergileme alanı olan MAE Müzesi'ni tasarladı. Önde gelen makine üretim şirketi MAE için geliştirilen bu müze, İtalya'nın Piacenza kentinde yer alıyor.

Geri dönüştürülmüş elyaf kullanılarak üretilen karbon fiber, malzemenin ekolojik potansiyelini açığa çıkarıyor. Müze koleksiyonu, sentetik elyafların otomotivden modaya ve bisiklete kadar çeşitli sektörlerde nasıl kullanıldığını gösteriyor ve MAE’nin geniş arşivlerini ilk kez açmak için robotlar kullanıyor.

Müze büyük ölçüde karbon fiberden inşa edilecek, hem yeni malzemeler kullanılacak hem de geri dönüştürülecek, tasarım için döngüsel bir yaklaşım izlenecek. Sergi alanında ziyaretçilere dünyanın en büyük akrilik fiber teknolojisi arşivinde rehberlik etmek için robotlar çalışacak ve karbon fiberle ilgili bilimsel gelişmelerin yanı sıra toplum ve moda alanlarındaki paralel değişimleri belgeleyecek.

Karbon fiber, havacılık sektöründen bisiklet üretimine kadar her alanda kullanılan hafif ve yüksek dirençli bir malzeme. Bu malzeme, kıyafetlerde yaygın olarak kullanılan akrilik fiberden üretiliyor ve daha sonra karmaşık bir kimyasal işlem yoluyla karbon fibere dönüştürülüyor. Benzer şekilde, MAE müzesinin sergileme düzeni geçmişten geleceğe doğru iki katlı bir yolculuk olarak tasarlandı: Savaş sonrası Avrupa giysilerindeki sentetik elyafların altın çağından, kimya ve mühendislik araştırmalarında en son gelişmelere kadar. Müze yenilenmiş bir deponun içinde yer alırken, çoğu iç mekan bileşeni akrilik ve karbon fiberle, perde gibi açılan giriş kapılarıyla tasarlanmış.

Müzenin ilk bölümünde ziyaretçiler, parlak beyaz ışıkla aydınlatılmış ve MAE’nin tarihi belgeleriyle dolu bir robotik arşivle karşılaşıyor. Bir dizi mekanik kol, markanın 50 yıllık geçmişinden fotoğraflar, teknik dosyalar ve afişler çıkarmak için duvarlarda hareket ediyor ve bu öğeleri ziyaretçilerin oturup bunlara göz atabileceği yükseltilmiş bir merkezi platforma getiriyor.

Bundan sonra ziyaretçiler, akrilik fiberin karbon fibere dönüştürüldüğü süreci gözlemleyebildikleri uzun bir koridordan geçiyor. Bunu, müzenin çağdaş sanayide elyaf kullanımına ayırılmış ikinci bölümü izliyor. İlgi çekici bir kurulumu olan siyah bir odada, bir dizi interaktif eser karbon fiberin deneysel uygulamalarını araştırıyor ve otomobil yapım ve havacılık şirketleri tarafından yapılan prototipleri gösteriyor.

“Yüksek performanslı motosikletlerden Lamborghini Aventador otomobiline kadar karbon fiber birçok sektörde inovasyonu teşvik ediyor. Akrilik elyafın kıyafetlerde kullanımından, havacılık ve otomotiv gibi çeşitli sektörlerde günümüzde karbon fiber kullanımına geçişin tarihi ve bilimi konusunda öncü olan MAE şirketi ile çalışmaktan mutluluk duyuyoruz.”
Carlo Ratti.

Etiketler

Bir yanıt yazın