Karayolunun Altında Kamusal Bir Alan: Paten Parkı

Barselona’nın Sant Andreu semtinde, karayolunun altındaki yol, yeniden ele alınarak kullanıma açıldı. Paten parkına dönüştürülen alan yayalara ve sporculara ortak bir kamusal alan sağladı.

scob architecture and landscape tarafından tasarlanan projede, karmaşık olan eylem alanı, projenin başlangıç noktasını oluşturur. Özellikle yayalar için erişimi zor olan yol kavşağı, kentsel senaryoyu güçlendirerek; yayalara, sporculara ortak bir bağlantı noktası sağlıyor.

Sant Andreu bölgesinde, Besòs Nehri’nin yanındaki Trinitat yol kavşağı içinde yer alan park, kaykay kullanların sayısında artış da sağladı. Farklı seviye ve yönlerde yollarla çevrelenen alan, otoyol trafiği hızına ve ölçeğine göre güvensiz ve terk edilmiş olarak algılanan bir yerdi. Alana erişim yolunun iyileştirilmesi ve yenilenen kentsel aydınlatma elemanları ile, alanın yarattığı izlenim değiştirilmeye çalışıldı.


Fotoğraflar: Adria Goula

Yeni bir spor kent parkının oluşturulması için bir arada çalışan yönetici ve teknisyenler, değişim, bağlantı ve sosyal ilişkinin bütünleştiği bir kamusal mekan sağladılar. Patencileri ve yoldan geçenleri bir araya getirerek sosyal ilişkilerini güçlendiren proje sonucu bölgeye gelen turist sayısında da artış sağlandı.

Alanın yeniden canlandırılması, bölgeyi unutulmaktan kurtarmak ve kamusal alan kullanımını sağlayarak spor hakkını güvence altına almak olarak iki ana hedefi olan proje, buluşma ve referans noktasının belirlenmesi, coğrafya ile bütünleşme, kullanıcılara yardım etme gibi amaçlara da sahip.

Proje, aynı zamanda sosyal ve kentsel dinamikleri de geliştirerek, yarışmalar, atölyeler, konserler ve festivaller gibi yeni etkinliklere de ilham oldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın