Karantina Kabini: The Voxel

The Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC) tarafından oluşturulan, kendi kendine yeten habitatlar üzerine araştırma ve eğitime odaklanan Valldaura Labs, yapısal ahşap kullanarak “karantina” kabini tasarladı.

Kullanıcısının kendini izole edebilmesi amacıyla tasarlanan The Voxel isimli proje, Barselona’nın Collserola Doğal Parkı’nda, Valldaura Labs’in genel merkezine yakın bir mesafede konumlanıyor.

Gelişmiş Ekolojik Binalar ve Biyokentler Yüksek Lisans Programı kapsamında Daniel Ibáñez, Vicente Guallart, enerji uzmanı Oscar Aceves, su uzmanı Jochen Scheerer, mimarlar Elena Orte ve Guillermo Sevillano gibi profesyoneller, uzmanlar ve IAAC öğrencilerinden oluşan ekip, sadece 5 ayda inşa edilen The Voxel ile Collserola’nın yoğun ormanını, ekolojik mimari alanında iddialı bir projenin evine dönüştürüyor. Tamamen karantina koşullarında tasarladıkları karantina kabini, mevcut krize mimari bir yanıt sunuyor.

Collserola’da onaylanan sürdürülebilir orman yönetimi planına dayanarak, daha küçük ağaçların ve biyolojik çeşitliliğin büyümesini teşvik etmek için ormanların her yıl belirli oranda büyümesi sağlanıyor. Proje, iklim değişikliğiyle mücadele eden binalar inşa etmek için anahtar malzeme olmaya uygun olan yapısal çapraz lamine ahşap (CLT) kullanımı ile yeni nesil yeşil binaların teşvik edilmesine katkıda bulunuyor.

Valldaura’da yerinde öğütülmüş, kurutulmuş, işlenmiş ve preslenmiş Halep çamından (Pinus halepensis) yapılmış 12 metrekarelik çapraz lamine ahşap (CLT) yapı, bir kişiyi 14 gün boyunca ağırlayabiliyor ve izole sırasında tüm malzeme ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Projede kullanılan tüm kereste, inşaat sahasına 1 kilometreden daha az bir yarıçap içinde elde edilmiş. Ham madde temin etmek için 40 çam ağacı hasat edilmiş ve 3 cm’lik panolar halinde kesilerek üç ay boyunca kuruması sağlanmış. Uygun nem seviyesine ulaşan panolar Valldaura Labs marangozluğuna alınmış. Her bir pano belirli bir sırayla kodlanmış, etiketlenmiş ve birleştirilerek 30’dan fazla yapısal CLT panel elde edilmiş. Paneller, daha az karbon içeren malzemeler kullanma kararından esinlenerek, bindirmeli bağlantılar ve ahşap dübellerle metal kullanmadan birleştirilmiş. Ahşap panellerin üzerine mantar izolasyon yerleştirilmiş. Son olarak, CLT üretim sürecinde oluşan atık malzemelerden yapılmış, binayı yağmurdan koruyan, Japon Shou Sugi Ban tekniği kullanılarak yakılmış ahşap kaplama monte edilmiş.

Yerelle olan bağlantının oldukça güçlü olduğu projede malzemelerin gelişim süreci takip edilmiş. Her bir ahşap unsur hakkında elde edildiği ağaca kadar bilgi sahibi olunabilmesi sağlanmış. Doğrusal malzeme seçimi ve döngüsel kullanım sayesinde çoğu ahşap yapıda genellikle gizlenen ağacın organik karmaşıklığını sergileyen bir cephe elde edilmiş.

Her bir alan, parametrik düzenleme ile belirli işlevlere karşılık geliyor. Yapı kabuğunun belirli bölümleri, su depoları ve duş gibi bileşenleri barındıracak şekilde dışarı uzuyor. Kabinin çatısında, yerel bitkileri tutan ve yağmur suyunu toplama tankına aktaran bir dizi bahçe kutusu yer alıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın