Karaman Kalesi Arkeo Park Olacak

Karaman Kalesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığınca başlatılan temizlik ve bilimsel kazı çalışmaları sırasında Osmanlı ve Selçuklu ile 14. yüzyıla ait çok sayıda tarihi eser bulundu.

Karaman Valisi Murat Koca, Karaman Kalesinde devam eden kazı çalışmalarını yerinde inceleyerek, yetkililerden bulunan eserler hakkında bilgiler aldı. Vali Koca’nın gezisi sırasında Kültür ve Turizm İl Müdürü Cengiz Orta ile Müze Müdürü Abdulbaki Yıldız da hazır bulundu. Müze Müdürü Yıldız, kazı sırasında çıkan tarihi eserler hakkında Vali Murat Koca’ya bilgiler verdi.

İncelemenin sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplayan Vali Murat Koca, kazı çalışmaları ve restorasyonun Karaman turizmine önemli katkılar sağlayacağına inandığını söyledi. Vali Koca, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkılarıyla toplam 260 bin lira destekle kazı çalışmaları başladı. Daha önce burada antik tiyatro yapılmıştı. Maalesef orijinal yapı bozulmuştu, öncelikle bu düzeltildi. Toprak dışarı çıkarıldı. Şuanda kazı çalışması devam ediyor. İnşallah yılın sonunda tamamlanacak. Devamında da daha önce gönderilmiş olan ve halen kazı nedeniyle kullanamadığımız 2 milyon liralık esas restorasyon çalışmasına başlanacak. Şuandaki gördüğümüz mekan 14. yüzyıla ait. İdari yapının bir kısmı açık alan. Her geçen gün yeni bulgulara rastlanıyor. İçerideki küçük parçalardan kalenin çok daha eskiye doğru İslamiyetin öncesinde Bizanslılara kadar uzandığına dair bilgiler var. Tabi bunlar ön bilgiler. Yeni kazılarda ulaştığımız değerlerle bu bilgiler çok daha net bir şekilde arkadaşlarımız tarafından sonuçlandırılacak” dedi.

ARKEO PARK DÜŞÜNCESİ

Müze Müdürü Abdulbaki Yıldız ise, Karaman Kalesinin ‘Arkeo Park’ yapılması yönünde düşünceleri olduğunu açıkladı. 8 Temmuz tarihinde başlayan ve 15 Aralık’ta bitirilmesi planlanan çalışmaların şuanda 30 işçi, 5 uzman tarafından devam ettirildiğini dile getire Müze Müdürü Yıldız, “Çalışmalar sırasında çok sayıda Selçuklu dönemine ait seramik parçaları ile 14. yüzyıla ait 2 adet top namlusu bulduk. İçerisinde de yine taştan top güllelerinin tespitini yaptık. Ayrıca bir türbe yapısı olarak düşündüğümüz bir mezar odasını dün itibariyle bulduk. Mezar odasının içerisinde de duvarlarında muhtemelen alçı süslemeler ve İslami yazılar ve motiflerle burasının içinin dekoratif olarak süslendiğinin tespitini yaptık. Bu mezarın dini vasıflı olabileceğini düşünüyoruz. O dönemde Karamanoğulları Beyliğinde önemli bir zata ait bir türbe yapısı olduğunu düşünüyoruz. Abdest alma alanlarını bulduk. Türbeyi ziyaret etmek isteyen insanların önce abdest alma bölümünde abdestini aldıktan sonra türbe ziyaretini yaptıklarını tahmin ediyoruz. Çalışmalar tamamlandıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığında restorasyon çalışmaları yapılacak. Bakanlık olarak biz burayı Arkeo Parka dönüştürüp kent turizmine kazandırmayı planlamaktayız. Zira yeni müze binamız hemen kalenin karşısında olacak. Kale ve müze ortak bütünlük içerisinde kent turizmine büyük katkı sağlayacak” diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın