Karaköy’ün Katmanlı Sokakları

BAUART Galeri, 17 Eylül Salı günü Amerkalı Sanatçı Julie Upmeyer’ın “Katmanlı Karaköy - Perşembe Pazarı’ndan Boyutlandırılmış Fotoğraflar” isimli sergisiyle açıldı.

Bahçeşehir Üniversitesi Karaköy Kampüsü’nde açılan BAUART Galeri’de ilk sergi, Amerikalı sanatçı Julie Upmeyer tarafından hazırlanan, “Katmanlı Karaköy – Perşembe Pazarı’ndan Boyutlandırılmış Fotoğraflar” sergisi oldu.

Julie Upmeyer bu sergiyle, Karaköy’ün Perşembe Pazarı’nda “yıkılacakmış hissi veren tarihi ambarları, art nouveau iş hanları ve seksenler tarzı kişiliksiz binaları”nın karmaşası arasından İstanbul’un gerçek ruhunu, “panoramik Boğaziçi manzaraları ve Osmanlı dönemi konakları”nda olduğundan çok daha sarih bir şekilde gösteriyor.

Sergide yer alan fotoğraflar 8 tabaka halinde katmanlandırılarak çoğaltılıyor ve merkezi perspektife mekansal derinlik kazandırılıyor. Bu boyut özellikle sergideki büyük format fotoğrafik yerleştirmelerde barizleşerek izleyiciye gerçek ölçekteki bir sahnenin içerisine adım atabileceği duyguusnu veriyor. Aynı zamanda sergide kullanılan malzemeler de Perşembe Pazarı’nda satılan ve kullanılan ürünlere atıfta bulunuyor.

“SOKAKLARDAN PERSPEKTİF FIŞKIRIYORDU”

Julie Upmeyer (Sanatçı)

Karaköy’ü fotoğraflama isteğimin nedeni aslında çok basit. Atölyem bu semtteydi ve 6’ncı katta olduğum için yukarıdan aşağı baktığımda dükkan tabellarından, durmaksıızn akan araç trafiğinden, yük arabalarından, sokak kedilerinden ve mal getirip götüren nakliyecilerden verevine bir perspektif olduğunu görüyordum. Ben de bu gördüklerimi geçmişe iz bırakmak adına fotoğraflamaya karar verdim.

“PERŞEMBE PAZARI’NIN KÜLTÜRÜ ÇOK ÖZEL”

Projeye 3 yıl önce başladım ve emeğimin karşılığını da böyle bir sergiyle aldım. Perşembe Pazarı’nın kültürü çok özeldir; bu kültürü bu yöntemle fotoğraflamak, sergilemek kimsenin aklına gelmiyor. Uzun zamandır orada çalışan, yaşayan insanların arasındaki ilişkiler beni bu kültürü, bu sokakaları fotoğraflamaya itti. Ben heykeltraşım ama fotoğraf beni cezbetti ve etrafımda gördüğüm ve içinde yaşadığım bu kenti en güzel şekilde fotoğraflamak istedim.

“KENDİ KONSEPTİNİ YARATTI”

Johen Proehl (BAUART Galeri Küratörü)

Jülie nin çalışmalrını çok iyi ve çok özel buluyorum. Bu nedenl BAUART Galeri’nin ilk sergisi için seçtim. Tabi ki bir küratör olarak sadece sergi ve çalışmaları değil; aynı zamanda mekan ve program biçiini de düşünmek zorundayım. Julie’nin çalışmaları bu saydıkalrımın hepsini barındıryor.Julie ilk defa bu sergi için, çok katmanlı içine girilebilir, algılanan fotoğraf enstalasyonları yarattı. Ve böylece bu nişleri kendi sanat konseptine göre doldurdu.

BAUART Galeri’de açılan sergi, 30 Ekim’de sona erecek.

İSTANBUL’DA BİR AMERİKAN SANATÇI

Julie Upmeyer günlük yaşamımızda; sokaklarda, evlerimizde, internette her gün karşımıza çıkan kağıt, plastik, yiyecek, fotoğraf ve internet gibi unsurları kullanmayı seçen bir sanatçı ve küratördür. ABD, Detroit’te doğan Upmeyer’in işleri interaktif yapılar ve bölgeye özel deneyimlere odaklanmaktadır. Üç yıl boyunca Hindistan, Almanya, Avusturya, Hollanda ve Yunanistanda gezgin bir yaşamı tercih ettikten sonra 2006’da İstanbul’a yerleşmeye karar verir. Sanat üretimine yerleştirmeler, heykeller, performanslar ve nesneler kurgulayarak devam eden Upmeyer aynı zamanda sanatçıların ikamet ettiği bağımsız ve kollektif bir üretim/Buluşma alanı olan Caravansarai projesinin de eş yöneticisi ve kurucusuydu. Julie Upmeyer İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın