Karaköy’de yeni bir otel bölgesi doğuyor

Galataport ihalesiyle yatırımların merkezi haline gelmesi planlanan, ancak iptal sonrası beklemeye geçildiği düşünülen Karaköy'de önemli gelişmeler var. Büyük gayrimenkulcüler, Karaköy'ü butik otel merkezi haline getirme kararlılığını ortaya koydu.

Son yıllarda merkezden uzaklaşılarak yeni yaşam alanlarının yaratıldığı İstanbul’da yatırımcıların yeni planları, şehir merkezine yeniden dönüşün önemli bir sinyali gibi görünüyor. Özellikle yapı stoğu eskimiş bölgelerde görülen bu dönüş hareketinin en önemli noktalarından biri de Karaköy. İstanbul’un en gözde semtlerinden Beşiktaş, Eminönü ve Taksim üçgeninin ortasında son derece stratejik bir noktada yer alan Karaköy, dar sokakları ve kısıtlı otopark imkânına rağmen sahip olduğu özel tarih ve merkezi konumuyla başta otel yatırımcıları olmak üzere pek çok yatırımcının hedef noktası. Bu noktada ihalesi iptal edilen Galataport projesinin başlatılması, her ne kadar yatırımlar için en önemli motivasyon olarak görülse de aralarında Yılmaz Ulusoy Holding, Torunlar Holding ve Hakan Madencilik’in de bulunduğu pek çok yatırımcı otel planlarını harekete geçirmeye başladı bile.

Galataport ilk kıvılcım oldu

TSKB Gayrimenkul Değerleme’den Değerleme Uzmanı Betül Ofluoğlu, ilk olarak 2005 yılında Galataport ihalesiyle gayrimenkul piyasasının oldukça hareketlenen Karaköy’ün, ihalenin iptaliyle küçük bir boşluk yaşasa da prim yapmaya devam ettiğini söylüyor ve ekliyor: “Çünkü, içinde kurvaziyer limanı, oteller, alıveriş alanları ve otoparkları ile geniş kapsamlı bir liman tesisi olarak tasarlanan Galataport projesi ihalesinin kısa süre içinde tekrarlanarak sonuçlandırılması bekleniyor.”

Şu anda prim artışı yaşansa bile, bu yatırımın bölgedeki seyri oldukça değiştireceğini vurgulayan Ofluoğlu, Galataport projesi beklentisinde Karaköy’ün rakiplerinden Beyoğlu’ndaki Talimhane Oteller Bölgesi’nin varlığına dikkat çekmeyi ihmal etmiyor. Hem burada hem de diğer rakip olan Galata’da rayiç fiyatların oldukça artmış olmasının yatırımcıları yeni bölge arayışına soktuğuna dikkat çeken Ofluoğlu’nun bu noktada Karaköy’e dair tespitleri şöyle:

“Bu durumda ilk göze çarpan yerleşim alanı, hem rakipsiz deniz manzarası ve tarihi dokusu hem de stratejik konumu ile Karaköy oluyor. Bölgeye yakın konumda yer alan Şişhane ve Galata bölgelerinde, butik, rezidans tarzı otel ve apart otel yerleşimleri son yıllarda artan bir ivmeyle gelişti. Söz konusu bölgeler turistler tarafından konaklama amaçlı en çok tercih edilen alanlar haline geldi. Karaköy’de mevcuttaki eğilimin de bu yönde olduğu ve gelecekte bu şekilde gelişeceği öngörülüyor. İstanbul’un giderek azalan arsa rezervinin merkezi bölgelerdeki yenilenmeye açık tüm bölgeleri etkileyeceği açık. Ancak Karaköy belki de bu pastadan en büyük dilimlerden birini alacaktır .”

Büyük şirketlerden yatırım

Betül Ofluoğlu’nun anlattıklarına göre, Karaköy’e Galataport projesinin harekete geçmesini beklemeden elini çabuk tutarak yatırım yapan pek çok şirketten söz etmek mümkün. Bankalar Caddesi üzerindeki tarihi Sümerbank binasınin 9 milyon dolara Yılmaz Ulusoy tarafından butik otel olarak işletilmek üzere satın alınması, Alkoçlar Turizm’in Global Holding binası ile birlikte tarihi Veli Alemdar Han’ı 20 bin metrekare alana sahip bir otel projesine dönüştüreceğini açıklaması, Torunlar Holding’in ihale yoluyla aldığı eski Türkbank’ın binasını butik otele çevireceğini ifade etmesi, ilk akla gelen örnekler.

Ancak, yatırımlar bunlarla sınırlı değil. Vakıfbank Bölge Müdürlüğü’nün binası 49 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle Hakan Madencilik tarafından 5 yıldızlı otel projesi olarak değerlendirilecek. Tophane’deki Bilgi Üniversitesi binası 9.5 milyon dolara CVK Group tarafından satın alındı. İşadamı Nizam Hışım ise, 1.5 milyon dolara satın aldığı Bereket Han’ı butik otel olarak işletmeye açmaya hazırlanıyor.”

Karaköy’de kim ne yapıyor?

YILMAZ ULUSOY: Sümerbank binasını 9 milyon Dolar’a aldı, butik otel olarak işletecek.
TORUNLAR HOLDİNG: İhale yoluyla aldığı Türkbank’ın binasını butik otele çevirecek.
ALKOÇLAR TURİZM: Global Holding binası ile birlikte, tarihi Veli Alemdar Han’ı otel yapacak.
HAKAN MADENCİLİK: Vakıfbank Bölge Müdürlüğü’nün binasını 49 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle 5 yıldızlı otel yapacak.
CVK GROUP: Tophane’deki Bilgi Üniversitesi binası nı 9.5 milyon Dolar’a satın aldı.
İŞADAMI NİZAM HIŞIM: 1.5 milyon Dolar’a satın aldığı Bereket Han’ı butik otel olarak işletecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın