Karadeniz’e ‘Havva Adası’ yapma planı

Mimar Serdar İnan, İstanbul'un Karadeniz kıyısında 3 kilometre çapında 'Havvada' projesi geliştirdi. İnan, "Bu adaya vizesiz girilebilecek" dedi.

PEŞPEŞE açıkladığı iddialı projelerle dikkat çeken İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, ‘çılgın proje’ olarak anılan Kanal İstanbul’la bile yarışabilecek yeni bir proje hazırladı. Serdar İnan, bu sefer Kanal İstanbul’un hafriyatından elde edilecek dolgu malzemesiyle İstanbul’un Karadeniz kıyısında, Terkos Gölü’nün kuzeyinde kurulacak 3 kilometre çapında bir ada projesi tasarlamış.

30 milyar dolar gerekiyor

İnan, Başbakana sunacağı ‘Havvada’ ismini verdiği projesini “Ada, dünyanın Havva Anamızın yer yüzüne indiği hali gibi. Yemyeşil, din, dil, ırk ayrımı yok. Altın Çağ’a yakışır bir yerleşim yeri olacak” sözleriyle anlatıyor. Üçüncü havalimanından direkt bağlantısı olması planlanan projenin yatırım maliyeti 30 milyar dolar olarak hesaplanmış. İnan, metrekare fiyatı 5 bin dolar olduğu taktirde adadaki konut satışından 100 milyar dolar gelir elde edileceğini öne sürüyor.

Vizesiz girilebilecek

“Nasıl 15’nci asırda Fetih’ten sonra Fatih Sultan Mehmet bütün sanatçıları, mimarları, önemli şahsiyetleri İstanbul’da tutup dünyaya ışık saçtıysa, bu proje de öyle ışık saçacak” diyen Serdar İnan, milliyetsiz adaya vizesiz girilebileceğini de vurguluyor. İnan, adanın yüzde 80’inin yabancılara satılabileceğini düşünüyor ve uyarıyor “Bu ada projesini Maktum’un adalarıyla karıştırmayın.”

İstanbul’un 7 tepesi

Serdar İnan projeyle ilgili şu detayları da aktardı: “Proje kubbe dizayn. İstanbul’un 7 tepesi olacak, biri ters tepe şeklinde konumlanacak. 300 bin nüfuslu, enerjisini kendi üreten, arıtmasını kendisi yapan bir proje. Tüm konutlar denizi görecek. Terkos gölünün kuzeyinde Karadeniz’de yapılacak. Depremde yıkılmış bina nasıl şekil alıyorsa öyle inşa edileceği için depremde zarar görme şansı yok. Altın çağda, Türkiye’nin lider olduğunu anlatacak bir proje.”

Adanın kurulabilmesi için 440 milyon metreküp dolgu malzemesi gerekiyor. Kanal İstanbul’un hafriyatının 1 milyar metreküp olacağı tahmin ediliyor. Serdar İnan, Kanal İstanbul projesi gerçekleşmese bile Havvada’nın yapılabileceğini söylüyor. Dolgu malzemesi nedeniyle maliyetinin biraz artacağını da ekliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın