Karabağlar’da Kentsel Dönüşüm Zirvesi

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm konusunda belediyeye yetki devri yapılan Osman Aksüner, Aşık Veysel ve Aydın Mahallesi sakinleriyle toplantı düzenledi.

Bozyaka Kültür Merkezi’nde düzenlenen kentsel dönüşüm bilgilendirme toplantısına CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven ile çok sayıda mahalle sakini katıldı. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun yanı sıra Karabağlar Belediye Başkan Yardımcısı Alev Ağrı, Karabağlar Belediyesi Kentsel Dönüşüm Komisyonu Başkanı Zafer Levent Yıldır ve Karabağlar Belediyesi Etüt Proje Müdürü Zeki Yıldırım kentsel dönüşümle ilgili vatandaşları bilgilendirdi.
Yetki devrinin Osman Aksüner, Aydın Mahallesi’nin bir bölümü, Aşık Veysel Mahallesi ve Buca Seyhan mahallesini içine alan 190 hektarlık bölümü kapsadığını belirten Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu yetki devri talebinin geçtiğimiz belediye döneminde istendiğini, ancak daha yeni geldiğini belirterek, “Bizi kapsayan 110 hektarlık alan için çözüm arayacağız. Konunun muhatabı olan sizlerin görüş ve önerileri çok önemli. Bu dikkate alarak bir karar vereceğiz. Kafalarda sorun varsa aydınlatmak istiyoruz” dedi.

Başkan Selvitopu Üç Öneri Sundu

Kentsel dönüşümde konunun muhatabının dikkate alınmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Selvitopu kentsel dönüşümde kimsenin endişe etmesine gerek olmadığını, bu konunun siyasete kurban edilmemesi gerektiğini savundu. Selvitopu şöyle konuştu:

“Dayatmacı anlayışla asla işimiz olmaz. Çünkü bu yola beraber çıkacağız. Eğer öyle bir karar verirsek bunun zorluk ve sıkıntıları paylaşmazsak bu konuda başarılı olma şansımız olmaz. Bu bizim ilk toplantımız. Gerek olursa yine yaparız. Kimse endişeli olmasın. Kentsel dönüşüm siyasete kurban edilemez. Bizler Karabağlar Belediyesi olarak siyasi tarafta olmayacağız. Doğrunun yanında olacağız. Biz sizlerin daha rahat karar vermesi için 3 öneri söyleyeceğiz. Ama bunlar kesin olacak diye de bir şey de yok. Sizlerin de farklı düşünceniz olabilir. Bunlardan birincisi; burası riskli alan ilan edilmiş 6306 sayılı yasaya göre bakanlık bize yetkiyi vermiş. Projelerin mevcut haliyle yürütülmesi, ikinci olarak tespitler sonucunda işyeri ve evler aynı sınır içine alınmakta. Bunun sıkıntı yaratacağını düşünüyoruz. Bunun için sınır değişikliğine giderek işyerlerini ayırıp, konut alanlarını yeni sınır belirleyerek 73’üncü maddeye göre yetki devrini istemek ve üçüncüsü de riskli alan sınırının iptalini talep etmek, kaldırıp planla sorunu çözmek. Üç öneri de bize sorumluluk yüklüyor. Bu önerilerde sorumluluğu ve sıkıntıları çözmeye çalışacağız. Objektif karar vermenizi istiyoruz. Açık olsun, şeffaf olsun ona göre karar verelim. Bu projeler sizin projeleriniz olacak.”

Vatandaşlara tek tek söz veren onların görüş ve önerilerini alan Başkan Selvitopu ve ekibi notlar alarak mahallede neler yapılması gerektiği konusunda değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda kısa bir konuşma yapan CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven ise kentsel dönüşümde önemli olan vatandaşları bulundukları yerden koparmadan yaşamlarını sağlamak olduğuna dikkat çekerek en son Sulukule’de insanların yerlerinden edildiğini, orada maddi durumları iyi olan Suriye’den gelen insanların yaşadığını söyledi.

“Düşüncelerimiz Aziz Kocaoğlu ile Aynı”

Vatandaşların görüş ve önerilerinin alınmasının ardından değerlendirmelerde bulunan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, 2 ve 3’üncü önerilerde yoğunlaşıldığının altını çizerek, “Sizler de kentsel dönüşüm çalışması yapılmasını istiyorsunuz. Biz de birini mutlaka gerçekleştireceğiz. Amaç yerinde dönüşüm, hak ve hukuku koruyan dönüşümdür. Bu konuda İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu ile düşüncelerimiz aynı. Yerinde dönüşüm hak ve adalettir. İnsanlar gönül rahatlığıyla imza atmalıdırlar. İnsanlar bizim projemiz diye sahiplenirse kimse önünde duramaz” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın