Kar Kristallerinden İlhamla Tasarlanan Deneyim Merkezi

Yantai, engebeli topografyası, taze deniz ürünleri ve karlı kışıyla tanınan, Çin’in Jinan bölgesindeki Shandong Yarımadası'nda bir kıyı şehri.

MDO tarafından tasarlanan Yantai Experience Center projesi Fengshan’ın güneyinde, yeni gelişen bir bölgede bir deneyim noktası oluşturmak üzere planlanmış.

Bulunduğu çevrede şeffaf duvarları aracılığıyla göze çarpan yapı, insanları bir araya gelmeye davet edecek şekilde planlanmış.

Ofis yeni binayı, yeni mahalle gelişiminde odak noktası olan bir “mücevher” yaratma arayışıyla, yüksek katlı ofis ve konut bloklarından oluşan çevresinin homojenliğine bir tezat oluşturacak şekilde tasarlamış.

Binanın diğer işlevlerinin dışarı taştığı merkezi bir kamusal alan önerilerek erişilebilirlik sağlanmış, böylece dinamizm ve etkileşim yaratılarak tipik sergi merkezi kat planının dışına çıkılmış. Yantai Experience Center için MDO, şehrin soğuk kışına özgü kar kristallerinin yapısından ilham almış. Bundan hareketle, her hacim arasında yeşil dış alanlarla doluluk ve boşluk hissi yaratılmış.

Bina, dışarıdan bakıldığında cam bir eteğe sarılmış, yükseklikleri işlevlerine göre değişen bir dizi yivli silindiri andırıyor. Bu form, gökyüzünü ve çevredeki manzarayı nazikçe yansıtan gümüş alüminyum panellerle kaplanmış. Cam etekte, 6 m yüksekliğinde çerçevesiz paneller kullanılmış. Cephe, cam kanat yapısı ile tek bir boyut ve yarıçaplı kavisli cam kullanılarak tamamlanmış. En büyük silindir, yeni gelişimin ölçeğini yansıtan bir şehir modeli içeriyor. Çatının içinde, bilinmeyene, geleceğe yükselişi ima eden bir iç kule yanılsaması yaratılmış.

İç mekan fonksiyonları bir koleksiyon olarak tasarlandı. Her çevresel birim tanımlanmış bir alan olduğundan, ortamlar gelişmekte ve bir dizi benzersiz deneyim oluşturmakta özgür bir çizgi benimsenmiş.

Merkezde binanın sosyal alanına yer verilmiş. Salon alanına geçişi tanımlamak ve tavan yüksekliğini artırmak için orta alan 1,2 metre aşağıya indirilmiş. Ana alan boyunca farklı işlevler arasında görsel bağlantıları teşvik eden, sütunlarla kaplı dairesel bir galeri oluşturulmuş.

En büyük silindirin içinde, gelişimin kentsel ölçeğini yansıtan şehir modeli bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın