Kapalıçarşı’da Restorasyon

Dünyanın en eski alışveriş merkezi olan Kapalıçarşı, aslına uygun olarak sil baştan restore edilecek. Fatih Belediyesi tarafından yaptırılacak restorasyon 200 milyon liraya malolacak.

500 yıllık tarihi ile dünyanın ilk alış veriş merkezi kabul edilen Kapalıçarşı, Fatih Belediyesi tarafından restore ediliyor. Kapalıçarşı Yenileme Alanı, proje ve uygulama çalışmalarının hızlı bir şekilde başlayıp sonuçlandırılması maksadıyla 5 etap olarak ele alındı. Toplam 110 bin 868 metrekare alana sahip Kapalıçarşı’da ilk olarak 64 bin 488 metrekarelik bir bölüm için yapılan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri tamamlanıp, Yenileme Kurulu onayına sunuldu. Kurul tarafından, ilk etapta 23 adet rölöve ve restitüsyon projesi onaylandı. Kapalıçarşı’nın dünya için de çok önemli bir değer taşıdığına dikkat çeken Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kapalıçarşı’nın gerek kötü kullanımdan, gerek yönetim eksikliğinden kaynaklanan büyük sorunları olduğunu söyledi. Çarşının en büyük çıkmazının yönetimi olmamasını vurgulayan Başkan Demir, “Bugüne kadar herkes müdahaleyi kendi bildiği gibi yapmış. Yağmur yağdığı zaman neredeyse tüm çarşıyı su basıyor. Taşıyıcı duvarlar zamanla kaldırılmış ve bu duvarlar vitrine dönüştürülmüş. Tüm çarşı kablolarla dolu. Isıtma, havalandırma ve yangına karşı önlem alabilme noktalarında çok ciddi sıkıntılar var. Çatıya gelişigüzel monte edilen klima motorları, tesisat kabloları ve depolar çatıyı tamamen çürüme noktasına getirmiş. Kısacası Kapalıçarşı’nın sıkıntıları anlatmakla bitmez. Biz bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla çarşının röntgenini çektik, teşhisi koyduk. Artık tedaviye başlıyoruz” dedi. 

Günde 500 bin ziyaretçi

Kapalıçarşı’da 64 cadde ve sokak, 22 kapı ve 3 bini aşkın dükkan bulunuyor. Yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlayan Kapalıçarşı’yı günde 500 bin kişi ziyaret ediyor. Dünyanın en çok ziyaret edilen ilk 10 yeri arasında yer alan Kapalıçarşı’da ziyaretçilerin etkilenmemesi için çalışmalar etap etap yapılacak. Çarşı’da Fatih Belediyesi kontrolünde yönetim kurularak, tek merkezden yönetim sağlanacak. Restorasyonun bedeli 200 milyon lirayı bulacak. Kapalıçarşı’nın çatısından güzel bir manzaranın seyredilebildiğine de değinen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Bir tarafınız Süleymaniye bir tarafınız Beyazıt. Bu çatının da onarımının ardından bir bölümünü seyir terası olarak düzenlemek istiyoruz” dedi. Demir, Kapalıçarşı’nın bugüne kadar sistematik bir restorasyon sürecinden geçmediğini ve böylesine geniş çaplı bir tarihi eser koruma projesinin de dünyada ilk olabileceğini söyledi. 

Etiketler

Bir yanıt yazın