“Kapalı Kutu Plazalar Ömrünü Tamamladı”

GC Mimarlık Kurucusu ve Baş Mimarı Şebnem Gürcün sağlıklı ve ferah çalışma ortamı için iş yerlerinin nasıl tasarlanması gerektiğini anlattı.

Gün ışığı ve temiz havanın çalışanların fiziksel ve psikolojik sağlığı için en önemli unsur olduğunu belirten Şebnem Gürcün, kapalı kutu plazaların ömrünü tamamladığını, çok katlı binalarda bile yaratılan açık alanların çalışanların açık havayla temas etmesini sağladığını söylüyor.

Ofislerin iç dizaynında önemli olanın çok para harcayarak trendleri yakalayan çalışma ünitelerinin değil, çalışanların ergonomisine ve yapılan işin ruhuna uygun mobilyaların seçimi olduğunu belirtiyor.
GC Mimarlık kurucusu ve Baş Mimarı Şebnem Gürcün günümüz dünyasında ofis tasarımlarının hem iş verimi hem de çalışan memnuniyeti açısından büyük önem taşıdığını, çalışılan ofis ortamının ortaya çıkan işi direk etkilediğini belirtiyor. Gürcün’e göre, geçmiş dönemde hakim olan “yönetici odası şık olmalı, gerisi çok önemli değil” anlayışının geride kaldığını, bu yaklaşımın işletmelere çalışan motivasyonu eksikliği olarak geri döndüğünü söylüyor.

Ofisleri tasarlarken doğal olmasına özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen Şebnem Gürcün, kapalı ve karanlık ortamların çalışanlarda iş gücü kaybı yarattığını belirterek bir ofisin olmazsa olmazı olarak gün ışını işaret ediyor. Gürcün, “Artık birçok yüksek katlı binada bile açık alanlar yaratılarak çalışanların gün içerisinde hava ile temas etmeleri ve kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamak tasarımdaki esas kriterlerden biri oldu. Kapalı kutu plazalarında ömrünü doldurduğunu görüyoruz” diyor.

Ofis Dekorasyonlarında Fonksiyonellik Çok Önemli
İç Mimar Şebnem Gürcün’e göre, ofis dekorasyonunda fonksiyonelliğin ön planda tutulması gerekiyor. Gürcün “Şaşalı bir oturma ünitesine ne kadar para verdiğiniz değil, müşteriniz oturduğu zaman hissettiği konfor daha önemlidir” diyor. Günde 8 saat masa başında çalışanların ergonomik tasarımlar kullanmaları gerektiğine dikkat çeken Şebnem Gürcün, bir ofisin dizaynında, çalışma alanının da çok etkili bir unsur olduğunu söylüyor.

Hangi Ofiste Hangi Renk Kullanılmalı
Bir reklam ajansı ile bir hukuk bürosunun farklı dizayn edilmesi gerektiğini söyleyen İç Mimar Şebnem Gürcün, reklam ajansı örneğinde olduğu gibi bazı ofislerde yaratıcılığı tetikleyecek unsurların önemli olduğunu, gerek renk seçimi, gerek ışıklandırma ve ışığın yönü, gerekse de masa düzenini kurgularken bu noktalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Ofis tasarımlarında genellikle mavi, siyah, beyaz rengin yaratıcılığı artırdığını, mor rengin çalışanların motivasyon yeteneğini artırdığını, turuncu rengin ise çalışanlar arasındaki uyuma olumlu etkileri olduğunu belirten Gürcün, ofis mobilyalarında en sağlıklı malzemenin de doğal malzemelerin olduğunu söylüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın