Kapadokya’da Bu Oteller Nasıl Yükseliyor?

Kapadokya'da iki otelin inşaatı halkın tepkisi sonucu durduruldu. Nevşehirli bir mimar, Koruma Kurulu'nun kentin dokusunu bozan birçok projeye onay verdiğini söyledi.

Nevşehir’in Kapadokya İlçesi’nde iki otelin inşaatı durduruldu; Mimarlar Odası bölgeye heyet gönderiyor.

UNESCO’nun 1985’de hem doğal, hem de kültürel miras listesine alınan Kapadokya’daki otel inşaatları uzmanların ve bölge halkının tepkisini çekiyor.

İlk olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın şikayetiyle Kapadokya’nın en yüksek yerleşim yeri olan Uçhisar Kalesi’nin çevresine yapılan Arinna Lodge Oteli’nin ardından yine Uçhisar’da CRR Hotels’e ait inşaatlar geçici olarak durduruldu.

Kapadokya’da kentin dokusunu bozduğu belirtilen ve sayıları son beş yıldır artan butik otellere karşı sivil toplum örgütleri mücadele ediyordu. Ancak Arinna Lodge Otel inşaatı bölgede bardağı taşıran son damla oldu.

200 kişilik ekip otel projelerine onay veren Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun önünde protesto eylemi gerçekleştirmişti. İnşaatların durdurulmasında bu protestonun etkili olduğu düşünülüyor.

Koruma Kurulu bu projelere nasıl onay veriyor?

bianet’e ismini vermeden konuşan Nevşehir’deki bir mimar, Kapadokya’daki sorunun sadece bu iki otelle sınırlı olmadığını Koruma Kurulu’nun kentin dokusunu ve silüetini bozan birçok projeye onay verdiğini söyledi.

“Koruma Kurulu, halkın evine çivi çakmasına dahi izin vermezken büyük yatırımcıların otel projelerine izin veriyor. İnsanlar evlerini 1 metrekare büyüttü diye hapis cezası alırken, kentin silüetini bozan oteller yükseliyor her yerden.

“Arinna Otel’in bir parseli kentsel sit alanı içinde, peyzaj düzenlemesi de doğal sit alanı içinde. Otelin olduğu yerde tescilli bir köy evi vardı. Ama kocaman bir beton kütleyi oraya koyduktan sonra o evden eser kalmıyor. Kentin dokusu da bu beton yığını ile bozuluyor.”

“UNESCO gelmeli”

Mimar, bölge kurulu üyeleri ile büyük otel yatırımcıların meslek ahlakına uygun olmayacak bir samimiyette olduklarına dikkat çekerek UNESCO’nun bölgede incelemede bulunması için görüşmeler yapacaklarını söyledi.

bianet’in ulaştığı Koruma Kurulu Başkanı Mevlüt Coşkun, yasalar gereği basına konuşamayacağını söyledi.

TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde bir heyet de, bölgeye inceleme yapmaya gidecek. Oda, Arinna Oteli’nin ruhsatına iptal davası açacak.

Sivil toplum örgütlerinin bir yandan da iki otelin inşaatın durdurulması ve bu projelere nasıl onay verildiğinin araştırılması için yürüttüğü imza kampanyası devam ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın