Kanalistanbul’un kamulaştırması bu yıl

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kanalistanbul projesi ile ilgili olarak 'Çalışmalarını başlattık. Bu sene içerisinde jeolojik etüdlerini, güzergah çalışmalarını tamamen bitirmiş, kamulaştırma çalışmalarına da başlamış olacağız'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Kanalistanbul projesinin çalışmalarını başlattık. Bu sene içerisinde jeolojik etüdlerini, güzergah çalışmalarını tamamen bitirmiş, kamulaştırma çalışmalarına da başlamış olacağız” dedi.

Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe-Metrosu’nun temel atma töreninde konuşan Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak 7 büyük projeyi gerçekleştirdiklerini belirtti.

Yıldırım, bunlardan birinin üçüncü boğaz köprüsü olduğunu, ikincisinin Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren projesi olduğunu belirtti. Yıldırım, Ankara ile İstanbul’u arasındaki seyahat süresini 3 saatin altına düşürecek projeyi gelecek yılın sonunda bitirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Üçüncü önemli projenin Marmaray olduğunu, bir dünya projesi olan Marmaray’ın dünyada denizin dibinden 63 metre gibi bir derinlikten geçen tek proje olduğunu dile getiren Yıldırım, ”29 Ekim 2013’te İstanbulluların hizmetine sunacağız” dedi.

Marmaray’ın hemen yanında bir kardeş tünel, Avrasya Tüneli’ni yaptıklarına da dikkati çeken Yıldırım, bu tünelin de 2015’te biteceğini açıkladı.

Beşinci önemli projenin, havayolu projesi olduğunu kaydeden Yıldırım, Atatürk Havalimanı’nın artık ihtiyaca cevap vermediğini, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın da yine talebe cevap veremez aşamaya geldiğini belirtti.

Bakan Yıldırım, ”İstanbul’a büyük bir havaalanı yakışır düşüncesiyle Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla üçüncü havaalanının ihalesine de Eylül ayında çıkıyoruz. Bu havaalanı dünyanın sayılı havaalanlarından biri olacak. Kapasitesi 150 milyon olacak. İstanbul’un 2050’ye kadar ihtiyacına verecek. uluslararası 5 pisti ve 1 milyon metrekarenin üzerinde terminalleriyle dünyanın sayılı havaalanlarından birini İstanbul’a kazandırıyoruz” şeklinde konuştu.

7 PROJENİN TUTARI 60 MİLYAR LİRA
Bir başka projenin de İstanbul-İzmir otoyol projesi olduğunu, bu proje kapsamında İzmit köprüsü yapılacağını anlatan Yıldırım, İzmit köprüsünün ihalesinin de yapıldığını ve 3 bin metre toplam boyuyla o köprünün Avrupa’nın 3. dünyanın 4. büyük köprüsü olacağını belirtti.

Bakan Yıldırım, bu köprü yapıldığında İstanbul’un İzmir’e komşu kapısı haline geleceğini vurguladı.

Son olarak Kanalistanbul üzerinde çalıştıklarını anlatan Binali Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Kanalistanbul projesinin çalışmalarını başlattık. Bu sene içerisinde jeolojik etütlerini, güzergah çalışmalarını tamamen bitirmiş kamulaştırma çalışmalarına da başlamış olacağız. Önümüzdeki 5 yılda Kanalistanbul’u da İstanbullulara kavuşturacağız. Yarımada İstanbul, hem yarımada hem adaya sahip dünyada tek şehir olacak. Sadece bu 7 projenin toplam tutarı 60 milyar lira.

Etiketler

Bir yanıt yazın