Kanal’a kilit şart

MÜSİAD'ın davetlisi olarak İstanbul'a gelen Panama Kanalı'nın mimarlarından Stefano Susani, Kanal İstanbul ile ilgili konuşulan yüksek topografik problemlere ilişkin olarak "Aynı sıkıntı Panama Kanalı'nda da vardı.

Panama Kanalı’nda, ‘kilit’ şeklinde çok derin betonarme akses kanalları oluşturduk. Kanal İstanbul’da da aynı şekilde yapılarak sıkıntı giderilebilir” dediL

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat Sektör Kurulu’nun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafında geçtiğimiz yıl açıklanan Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin düzenlediği toplantıya, Panama Kanalı Projesinin mimarlarından MWH Global üst düzey yöneticileri Stefano Susani, Antonino Rapisardi ve Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı Başkanı Dr. Mimar M. Sinan Genim katıldı.

KARGO ORANINI DEĞİŞTİRİR

Panama Kanalı’nın kargo taşımacılığı potansiyelinin, en yakın rakibi Süveyş Kanalı’nın yaklaşık 3-4 katı olduğuna dikkat çeken MWH Global Güney Avrupa Operasyon Direktörü Stefano Susani, Türkiye’de yapılacak Kanal İstanbul projesiyle, Panama ve Süveyş’teki kargo taşımacılığı oranlarının değişebileceğini ve bu oranların Türkiye’ye kayabileceğini ifade etti. Kanal İstanbul ile ilgili konuşulan ‘yüksek topografik problemlere de değinen Susani, bu sıkıntının ‘kilit’ sistemiyle çözülebileceğini belirtti. Susani, “Kumsalın dar olması sıkıntısı aynı şekilde Panama Kanalı’nda da vardı. Panama Kanalı’nda ‘kilit’ şeklinde çok derin betonarme akses kanalları oluşturulduk. Kanal İstanbul’da da aynı şekilde yapılarak sıkıntı giderilebilir” dedi.

TARİHİ BİR İŞE İMZA ATILACAK

Türkiye’nin en büyük projesi olacak olan Kanal İstanbul Projesi’nin ele alındığı toplantıda konuşan Dr. Mimar M. Sinan Genim ise, Kanal İstanbul projesinin son bir yıldır medyanın gündemini oldukça meşgul ettiğini söyledi. Projeyi herkes gibi Başbakan Erdoğan’dan duyduğunu dile getiren Genim, “Diğer ülkelerde bu tip projeler nasıl yapılmış bunların örneğine bakmamız gerekiyor. Osmanlı döneminde bu tip projeler, farklı yerlerde 3 defa yapılmak istenmiş fakat her defasında bir takım nedenlerden dolayı yarım kalmış. Şimdi Kanal İstanbul gerçekleşirse çok önemli ve tarihi bir işe imza atılmış olacak” diye konuştu.

İstanbul Boğazı’na nefes aldıracak

“Boğaz’dan geçen gemiler ciddi risk oluşturuyor” diyen Genim, 1960 öncesinde gerçekleşen bir gemi kazasında İstanbul Boğazı’nda ciddi bir risk oluştuğunu hatırlattı. Genim, şöyle devam etti: “O tarihten sonra, 50 yılda İstanbul’da 385 gemi kazası oldu. Şu anda Boğaz’dan ayda 3 bin 900 gemi geçiyor. Şu anda maksimum noktasına gelmek üzereyiz. Yapılacak olan bu projeyle İstanbul Boğazı rahat bir nefes alacak.”

‘Yeni Şehir’ heyecanı

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Murat Kalsın, Kanal İstanbul projesinin Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olduğuna dikkat çekerek, “Kanal İstanbul projesi elbette ki, maliyet, fayda ve vizyoner düşünce açısından Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olacak. Dünyanın birçok bölgesinde benzer uygulamaların yapıldığını biliyoruz. Ayrıca böylesine bir projenin şüphesiz en önce detayları yani, fayda-maliyet analizi yapılmadan ortaya konulmuş olabileceğini düşünmüyoruz. Zaten ilk bakışta, projenin ne büyük faydalar getireceği de net bir şekilde görülüyor. Öncelikle, İstanbul’a yapılacak bir kanal, tarihi ve tabii bir değere sahip İstanbul Boğazı’nı ve bölge halkını her gün karşı karşıya oldukları büyük tehlikeden kurtaracak. Ayrıca kanal etrafında yeni bir şehir oluşacak olması da heyecan vericidir” dedi.

İnşaat sektörü için bu proje lazım

İnşaat sektörünün nefes alması için Kanal İstanbul gibi büyük projelerin hayata geçirilmesi ve kentsel dönüşümün bir an evvel başlatılması gerektiğini ifade eden MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı ise şunları söyledi: “2011 yılında Avrupa’daki mali krize rağmen inşaat sektörü büyüdü. Ancak 2012 yılı için özellikle Avrupa’da ki krize bakarak büyüme rakamlarında 3-4 puanlık düşüş bekleniyor. İnşaat sektörünün büyümeye devam etmesi için Kanal İstanbul gibi projelerin hayata geçirilmesi bekleniyor. Öte yandan kentsel dönüşüm yasasının bir an önce çıkmasını bekliyoruz. Çürük binaları bir an evvel yıkıp yenilerini yapmalıyız. İstanbul tüm Anadolu’yu besler ama tüm Anadolu İstanbul’u besleyemez.”

Etiketler

Bir yanıt yazın